Ľubomír Hudačko Správy

Uľahčí cestu k štadiónu aj univerzite: V Prešove už otvorili NOVÚ cyklolávku, FOTO+VIDEO

Výstavba novej cyklolávky v Prešove trvala vyše 130 dní, ale stojí za to. Prešovčania ju oficiálne môžu využívať od utorka 15. novembra.

Zdroj: Dnes24.sk

Moderná cyklolávka v Prešove s netradičným dizajnom je už pre ľudí plne k dispozícii. V utorok po nej prešli prví obyvatelia.

V tejto lokalite zároveň vznikol nový združený chodník, ktorý prepája lávku s neďalekým cyklochodníkom Mlynský náhon. Funkčný priestor je určený pre chodcov aj cyklistov.

Pôvodná lávka bola v havarijnom stave, prechod cez ňu už nebol bezpečný. Od marca 2021 tak bola kompletne uzavretá spojnica dvoch brehov Torysy, v úseku medzi zimným štadiónom a Prešovskou univerzitou.

Na zápasy hokeja

„S výstavbou novej lávky sa začalo v letných mesiacoch tohto roka. Zjednoduší prístup do centra mesta a aj na zápasy hokejovej extraligy,“ uviedol hovorca mesta Vladimír Tomek.

V časti od ulice Kúpeľná po rieku Torysa pribudol aj obojsmerný chodník pre cyklistov v dĺžke 83 metrov. Vytvorené sú tiež zálivy s lavičkami, cyklokošami a stojanmi pre bicykle.

„Podarilo sa nám dodržať zmluvný termín výstavby, čo ma veľmi teší. Za 135 dní sme úspešne ukončili projekt, ktorý bol náročný nielen stavebne, ale aj administratívne,“ povedal Robert Šinály, generálny riaditeľ spoločnosti Eurovia SK, ktorá mala výstavbu v réžii.

„Lávka je 38 metrov dlhá, päť a pol metra široká. Je rozdelená na cyklochodník – zelený pás, ktorý má dva a pol metra šírku. Modrý pás, dvojmetrový je pre chodcov. Jednometrový pás je vyhradený pre mobiliár, lavičky, koše a cyklostojany, ktoré ešte pribudnú. Nie sú namontované, sú ešte vo výrobe,“ doplnil Marek Reisinger z prešovského závodu spoločnosti Eurovia SK.

Takmer milión

Konštrukcia je široká 5,5 metra.

Lávku osvetľuje 14 LED svietidiel, ktoré zabezpečujú funkčné a iluminačné osvetlenie. „Celková cena diela predstavuje 957 316,30 eur s DPH,“ dodal na záver hovorca Tomek.

Viac záberov z miesta a tiež video nájdete v priloženej fotogalérii.

Objektívom: Nová cyklolávka v Prešove je už oficiálne otvorená
16
Galéria

Viac správ z Prešova a okolia:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM