Zuzana Vajayová Rôzne

Učiteľka z materskej školy tvrdí, že v sťažnosti rodičov sú klamstvá

Učiteľka z prešovskej materskej školy Terézia Šebešová, na ktorú rodičia jedného z detí podali sťažnosť v súvislosti s údajným týraním ich syna, tvrdí, že v sťažnosti sú absurdné nezmysly.

Dnes pred novinármi uviedla, že svoje stanovisko k všetkým bodom už odovzdala vedeniu materskej školy, aby neskôr nemohli vzniknúť nejaké iné podozrenia.

Šebešová konštatovala, že bola šokovaná aj konaním primátora Pavla Hagyariho, ktorý sa vyjadroval pred médiami k tejto sťažnosti a pritom jej ani nedal možnosť, aby k tomu niečo povedala.

Nepovažuje za správne, aby niekto, a to dokonca právnik, takto verejne reagoval len základe listu rodiča, ktorému niečo povie dieťa. V sťažnosti sa uvádzalo, že dieťa malo byť viazané, ústa mu mali prelepovať páskou a zosmiešňovať ho. Hagyari v stredu uviedol, že dá podnet na prešetrenie veci orgánmi činnými v trestnom konaní.

Učiteľka sa bude brániť a po vyšetrení prípadu bude žiadať verejné ospravedlnenie pred médiami. „Budem sa snažiť, aby pravda vyšla najavo, budem sa obhajovať nielen preto, že to chcem ja, ale vidím podporu zo svojho okolia a zo strany rodičov, ktorí moju prácu vidia a teraz pri mne stoja,“ povedala Šebešová.

Vysvetlila, že sama si rodičov dieťaťa zavolala, pretože boli vážne problémy s jeho správaním. Dodala, že po tomto otvorenom rozhovore nečakala takúto reakciu z ich strany. Vysvetlila, že pri práci s deťmi často využíva formu zážitkového učenia v rôznych témach, čo je v podstate hrou na niečo. Podobne tak urobili aj týždeň pred doručením sťažnosti.

„Robili sme fiktívne situácie na tému nebezpečenstvo ohrozovania cudzími ľuďmi. Prečo nemáme odchádzať s cudzími, nemáme si brať sladkosti. Jednou z týchto vecí bolo i to, že cudzí človek nás môže spútať,“ zhrnula učiteľka. Dodala, že deti sa o tému viac zaujímali a preto im to na sebe ako figurantovi ukázala a deti ju potom vyslobodili.

Vyskúšať si to chcel aj chlapec, ktorého rodičia nakoniec dali sťažnosť. Učiteľka uviedla, že kúsok pásky mu prelepila cez ruky, pričom sa smial a pred všetkými robil divadlo. V žiadnom prípade mu nikto nezväzoval ruky za chrbtom a už vôbec mu neprelepovali ústa.

Čuduje sa rodičom, že na základe výpovede ich syna napísali takúto sťažnosť a neprišli sa spýtať. Viackrát ju vraj sami upozorňovali, že chlapec si zvykne vymýšľať.

„Moja kolegyňa tam bola, je svedok, že sa to nestalo tak, ako to bolo napísané v liste,“ povedala Šebešová.

Pomoc učiteľke, ktorá sa cíti byť osočená, ponúkli aj školské odbory, ktoré oslovili právnika. Podporu začali podpismi vyjadrovať aj rodičia škôlkarov. Neveria, že by bola schopná týrať deti a hárky chcú odovzdať na radnici.

„Stretol som sa dnes s asi 20 rodičmi a tu ich zastupujem. Moja dcéra je v triede pani učiteľky, je s ňou denne v kontakte. Ona i my sme s ňou absolútne spokojní,“ povedal zástupca rodičov Gabriel Komár.

Podporu jej dnes vyjadrila aj kolegyňa Jana Koscelníková, ktorá v tejto škôlke pracuje 20 rokov. „Som šokovaná z toho, čo sa stalo, lebo Terka si to nezaslúži. Je to jedna úžasná učiteľka a deti si ju veľmi obľúbili,“ povedala Koscelníková. Nechápe, čo sledujú rodičia dieťaťa touto sťažnosťou a nechápe ani reakciu primátora.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM