Správy

Účastníci cyklistickej akcie: Pomôžu jednému z troch kostolíkov na brehu Domaše

Už v sobotu 6. júla sa uskutoční známe cyklistické podujatie Okolo Domaše. Jeho účastníci pomôžu jednému z troch kostolíkov na brehu Domaše.

Ilustračný obrázok k článku Účastníci cyklistickej akcie: Pomôžu jednému z troch kostolíkov na brehu Domaše
Zdroj: TASR

Účastníci najväčšieho cyklistického nesúťažného podujatia na Slovensku Okolo Domaše, ktoré sa uskutoční v sobotu 6. júla, prispejú na obnovu barokovo-rokokového Kostola svätého Štefana kráľa. Informuje o tom Oblastná organizácia cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš (OOCR HZaHŠ).

Podujatie, ktoré pred 12 rokmi vyšlo z iniciatívy kamarátov a v roku 2014 sa počtom účastníkov 1593 dostalo do Knihy slovenských rekordov, má už niekoľko rokov aj originálny motív. Aktuálne sa organizátori rozhodli pomôcť jednej z troch sakrálnych stavieb, ktoré na brehoch Domaše pripomínajú niekdajší život v asanovaných a zatopených obciach.

Kostol svätého Štefana kráľa v Novej Kelči je kultúrnou pamiatkou a podľa Martina Palenčíka z občianskeho združenia Bike Team Vranov nad Topľou, ktoré je organizátorom podujatia, je veľmi zaujímavým objektom.

„Ale je v katastrofálnom stave. Aj tým, že poznáme Lukáša Bičeja, ktorý sa dlhodobo snaží zachrániť tento kostol, tak mi v hlave skrsla myšlienka, že poďme niečo pre ten kostol spraviť,“ uviedol dôvody, prečo sa rozhodli aktuálny ročník venovať práve tejto stavbe.

Na záver podujatia pripravili bonusovú charitatívnu tombolu, ktorej výťažok prispeje k záchrane tohto barokovo-rokokového kostola z roku 1780. Získané financie by mali byť použité na doplnenie sklenených výplní vitráží a začiatok reštaurátorských prác na hlavnom oltári, informuje o tom OOCR HZaHŠ.

V deň podujatia, v sobotu, bude kostolík podľa slov Palenčíka otvorený celý deň. V aktuálnej letnej sezóne bude v ostatné dni pre verejnosť prístupný denne od 16.00 do 17.30 h, každú sobotu o 18.00 ňom tiež bude svätá omša. Nielen účastníci 37 kilometrov dlhej cyklotúry si na Domaši môžu vychutnať aj kúpanie. Pretrvávajúce obavy, že je v nej málo vody, vyvracia hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák. Ten uviedol, že stav vody je vhodný na kúpanie sa, ako aj športové využitie. Hladina vody bola v stredu 3. júla na úrovni 157,98 metra nad morom, čo predstavuje 66 percent osobného objemu nádrže.

Hl. foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM