Správy

Týždeň mobility vo Veľkom Šariši? Mesto doň zapojilo aj rómsku osadu

Raňajkami pre cyklistov sa v piatok vo Veľkom Šariši začal Európsky týždeň mobility. Jednotlivé podujatia majú rozdelené na celý týždeň

Ilustračný obrázok k článku Týždeň mobility vo Veľkom Šariši? Mesto doň zapojilo aj rómsku osadu
Zdroj: Dnes24.sk

Raňajkami pre cyklistov sa dnes vo Veľkom Šariši začal Európsky týždeň mobility. Cyklistov, ktorí prechádzali v čase od 7.00 do 9.00 h, vítali takýmto spôsobom na Námestí sv. Jakuba organizátori podujatia z Kultúrno-informačného centra (KIC) Veľký Šariš. Ako informovala riaditeľka KIC Mária Gáborová, jednotlivé podujatia majú rozdelené na celý týždeň od dnes do 22. septembra.

Aj komunitné centrum

„V sobotu 17. septembra sa zapojí aj komunitné centrum so svojimi aktivitami, kde budú vyrábať dopravné značky z papiera a dreva. Čiže zapojili sme aj rómsku osadu. Budú kresliť dopravné symboly na prístupovú cestu ku komunitnému centru a oboznámia svojich klientov so zásadami bezpečnej jazdy na bicykli,“ konkretizovala Gáborová.

Na nedeľu pripravuje KIC v spolupráci s občianskym združením Stará škola v miestnej časti Kanaš Večerný beh Kanašom. Bežať sa bude v dvoch kategóriách. Mladšiu vekovú kategóriu tvoria deti do desať rokov, štartovať budú o 16.00 h pri kostole. Pre staršiu skupinu je určená dlhšia trasa, môžu ju absolvovať bežci nad desať rokov so štartom o štvrť hodiny neskôr od mosta v Kanaši.

Pracovníci mestského úradu podľa možností prídu v pondelok 19. septembra do práce na bicykli alebo peši, prípadne z Prešova mestskou hromadnou dopravou. Na parkovisku pri úrade by mali byť v tento deň zaparkované iba služobné vozidlá. V utorok 20. septembra sa materská škola zúčastní akcie Malý dopraváčik. „Na dopravnom ihrisku, ktoré majú vybudované priamo pri materskej škole, budú mať deti za účasti polície dopravnú výchovu,“ spresnila riaditeľka KIC.

Trvalé opatrenia

Pod názvom ZUŠ-ka v pohybe budú v stredu 21. septembra kresliť deti zo základnej umeleckej školy na námestí a blízkych uličkách rôzne motívy v súvislosti s dopravou a bicyklovaním. O deň neskôr základná škola ukončí akciu Do školy na bicykli propagáciou cyklistiky. „V ten istý deň je plánované aj uzatvorenie jednej ulice pre súkromné autá a jej dočasné otvorenie pre alternatívnu dopravu,“ doplnila Gáborová.

Súčasťou aktivít v rámci Európskeho týždňa mobility sú aj trvalé opatrenia, ktoré majú zlepšiť kvalitu dopravy, a tým aj život obyvateľov mesta. Medzi takéto opatrenia zaradila samospráva osadzovanie dopravných značiek na zlepšenie dopravnej situácie v meste, tiež rozšírenie cesty do Kanaša, kde sú vybudované nové zastávky MHD. Zrekonštruovali tiež chodník na ceste k pivovaru a na hrade pribudli nové stojany na bicykle. V štádiu príprav sú ďalšie projekty.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM