Ľubomír Hudačko Správy

Týka sa každého z nás, najmä po zotmení... Nastanú zmeny osvetlenia v meste?

Verejné osvetlene by mohlo byť modernejšie. Zakúpením tisícok svietidiel s LED technológiou by sa mohla usporiť nielen energia, ale aj peniaze. Investícia do svetla by potom mohla mať návratnosť až po siedmich rokoch.

Ilustračný obrázok k článku Týka sa každého z nás, najmä po zotmení... Nastanú zmeny osvetlenia v meste?
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Malé guľové svietidlá boli inštalované v rokoch 1996 až 2002. Zámerom v súčasnosti by bolo znížiť ich príkon, prevažne sa totiž nachádzajú na sídliskách. Príkon 83 W by po prípadnej výmene za LED-ky mohol znížiť na 27 W.

Časť z Európskej banky, časť z úspory

A teda koncepcia, ktorá navrhuje riešenie už existuje. Podľa nej by to malo byť zakúpenie tisícky svietidiel s LED technológiou. Inštalácia LED technológie by mala byť podľa koncepcie financovania sčasti z nenávratného grantu Európskej banky pre obnovu a rozvoj a sčasti z úspory pri prevádzkovaní obnovenej siete verejného osvetlenia.

Komisia MsZ v Prešove pre územný plán, výstavbu, dopravu a životné prostredie odporučila poslancom prijať Koncepciu znižovania energetickej náročnosti verejného osvetlenia v meste. Je totiž potrebná obnova verejného osvetlenia a zmena zdrojovej štruktúry svietidiel. Výmenou spomínaných svietidiel by pri priemernej cene 0,18 eur k kWh došlo k ročnej úspore na spotrebe elektrickej energie sume 40 269.

Návratnosť do siedmich rokov

Návratnosť pre toto riešenie pri odhadovanej investícii vo výške 518 546 eur je: „Predpokladom návratnosti navrhovanej investície doba 7 rokov. V budúcom roku pôjde táto problematika na prerokovanie do príslušnej komisie a následne sa tým bude zaoberať úrad a poslanci v MsZ,“ uviedol primátor Pavel Hagyari.

Navrhovanou obnovou by sa podľa prevádzateľa verejného osvetlenia v meste dosiahla optimalizácia svetelno-technických parametrov sústavy a zabezpečí sa pre Prešovčanov väčší komfort osvetlenia. V meste žije 91 400 obyvateľov a počet osvetlených miest je 8 836.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM