Ľubomír Hudačko Správy

TRPKÉ priznanie z mesta: Prešov potrebuje väčší balík peňazí, šetrenie na výdavkoch nestačí

Prešovskí poslanci schválili prijatie investičného úveru vo výške 6 miliónov eur. Mesto ho využije na investičné projekty či opravy a rekonštrukcie.

Ilustračný obrázok k článku TRPKÉ priznanie z mesta: Prešov potrebuje väčší balík peňazí, šetrenie na výdavkoch nestačí
Zdroj: Dnes24.sk

Splatnosť úveru má byť desať rokov, termín prvej splátky po načerpaní úveru v januári 2026. Poslanci poverili primátora rokovaním o ďalších podmienkach úverovej zmluvy a jej následným podpísaním.

Podľa vedúceho odboru financií Mestského úradu v Prešove Radka Lapoša finančná situácia mesta, aj vzhľadom na doteraz nižší príjem z podielových daní a realizované väčšie investičné projekty, ako i zvýšené bežné výdavky na dofinancovanie školstva, sociálnych služieb a iné, tlačia vedenie radnice do hľadania prostriedkov na zabezpečenie potrebných finančných zdrojov na dofinancovanie začatých projektov a potrebných výdavkov mesta.

Len šetrenie nestačí

„Mesto Prešov v súčasnej dobe potrebuje väčší balík peňazí, aby bolo schopné očakávané výdavky financovať. Len šetrenie na výdavkoch mesta nepostačuje,“ uviedol Lapoš.

Pre rok 2024 je plánované čerpať z novoprijatého úveru sumu 3 296 075 eur. Necelých 1,7 milióna eur pôjde na nákup pozemkov pre park Masarykova a technické zhodnotenie majetku mesta v Jazdeckom areáli.

Po 800-tisíc eur pôjde na spolufinancovanie schváleného projektu z Fondu na podporu športu pre zimný štadión a jeho vzduchotechniku a investičnú výstavbu v rámci plánu investičnej výstavby.

Môže nastať navýšenie

„Je potrebné vytvoriť finančnú rezervu na už schválené investície, kde z objektívnych príčin môže nastať navýšenie rozpočtu, napríklad hradobný múr, kde rozpočet je 700-tisíc eur, reálne však nikto nevie, v ako stave sú kamene, ktoré stovky rokov nikto neodkrýval. V neposlednom rade aj na vytvorenie finančnej rezervy na dokončenie výstavby Futbal Tatran Areny,“ doplnil Lapoš s tým, že pre rok 2025 je plánované čerpanie úveru vo výške 2 703 925 eur na financovanie investičných projektov zo schváleného plánu investičnej výstavby 2025.

Mesto má podľa Lapoša k 31. máju 2024 stav dlhovej služby na úrovni 26,78 percenta k bežným príjmom.

„Po dočerpaní úveru z roku 2023 od banky v sume 3,57 milióna eur, prijatí úveru od Štátneho fondu rozvoja bývania v sume viac ako milión eur a načerpaní nového úveru v hodnote šesť miliónov eur bude dlhová služba na úrovni 36,24 percenta,“ do­dal.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM