Ľubomír Hudačko Krimi

Tragické cifry, ktoré varujú: Od januára na našich cestách zahynulo už 11 chodcov

Na cestách Prešovského kraja zahynulo od začiatku tohto roka už 11 chodcov, čo predstavuje až jednu tretinu z celkového počtu usmrtených ľudí (33) pri dopravných nehodách. Polícia preto varuje chodcov a vodičov, aby vo zvýšenej miere dbali na bezpečnosť svoju aj iných.

Ilustračný obrázok k článku Tragické cifry, ktoré varujú: Od januára na našich cestách zahynulo už 11 chodcov
Foto: Slávka Kellová / Zdroj: Dnes24.sk

Osobitne to platí v týchto jesenných dňoch, keď sa skôr stmieva.

Polícia na bezpečnosť dbá. A čo vy?

„Vzhľadom na nepriaznivý vývoj situácie pri počte usmrtených chodcov sa polícia v Prešovskom kraji viac zameria v nasledujúcich dňoch práve na túto skupinu účastníkov cestnej premávky, resp. na všetkých nemotorových účastníkov,“ uviedol prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik.

Prednedávnom sa konala celoslovenská akcia zameraná na nemotorových účastníkov cestnej premávky a používanie reflexných prvkov. Akcie sa podľa Džobanika uskutočnili v popoludňajších až večerných hodinách, pričom počas jednej z nich policajti rozdávali chodcom reflexné prvky. V ďalších dňoch polícia vo zvýšenej miere dohliadala na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky a to hlavne cestných ťahov, kde je predpoklad zvýšeného pohybu chodcov a áut.

Tri smrteľné nehody

Polícia pripomína, že treba dodržiavať všeobecne známe pravidlá cestnej premávky, a to tak zo strany vodičov, ako aj chodcov. Vodiči by mali prispôsobiť rýchlosť svojej jazdy, a zvýšiť za volantom pozornosť a obozretnosť. Chodci by mali dbať na svoju vlastnú bezpečnosť pri prechádzaní cez cestu a v čase zníženej viditeľnosti sa dostupným spôsobom zviditeľniť. „Chodci si musia uvedomiť, že v každom prípade zrážky s vozidlom sú to oni, čo vzhľadom na vzniknuté následky ťahajú za kratší koniec, bez ohľadu na to, kto nehodu zavinil,“ upozorňuje Džobanik.

Len nedávno v kraji prišli o život po zrážkach s autom dvaja chodci. Muž (†35) a chodkyňa (†41). Obeťou nehody sa stal aj dôchodca (†84). K všetkým trom dopravným nehodám došlo za tmy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM