Tradičná špecialita z nášho regiónu: Ukuchtite si doma vlastného veľkonočného barančeka

K veľkonočným sviatkom okrem predchádzajúceho pôstu neodmysliteľne patrí aj dobré jedlo. V našom regióne sa zachovalo hneď niekoľko tradičných receptov, ktoré sa na tieto dni pripravujú už od nepamäti.

Ľubomír Hudačko
Ilustračný obrázok k článku Tradičná špecialita z nášho regiónu: Ukuchtite si doma vlastného veľkonočného barančeka
Zdroj: TASR

Pani Štefánia (65) z prešovského Solivaru na Veľkú noc prichystá pre početnú rodinu tie najtradičnejšie pochúťky: „Vnúčatá sa vždy tešia na sladkú čokoládovú roládu, ktorú vždy pripravím len raz do roka, ale obľubujú tiež tradičného barančeka,“ hovorí.

Práve recept naň sme boli zvedaví: „Ukuchtila ho často už moja prababička, tradíciu nechceme porušiť,“ rozpráva ďalej.

Veľkonočný baranček

Prísady:

  • 1 vanilínový cukor
  • 150 g práškového cukru
  • 5 PL oleja
  • hrozienka
  • 10 kvapiek citrónovej arómy
  • tri vajíčka
  • 1 prášok do pečiva
  • 150 g polohrubej múky
  • trochu soli
  • 1 zlatý klas – krémový prášok
  • kôra z citróna

Postup: Cesto vymiešame zo žĺtkov s vanilínovým cukrom. Do zmesi pridáme vriacu vodu a olej. Následne ručným šľahačom vytvoríme penu a popritom miešame puding, citrónovu kôru, prášok do pečiva a múku. To všetko pridáme do žĺtkovej peny. Štipku soli potom pridáme spolu s citrónovou arómou do bielkov, kým medzitým šľaháme tuhý sneh, ktorý pôjde do cesta vmiešaním. Pomocníci nám počas toho vymastili formy múkou a tam cesto po jemnom premiešavaní nalejeme. Vrchnú časť sme nezabudli prikryť. Piecť môžete v elektrickej rúre 180°C. Na záver ostáva už len opatrne formu vyklopiť a ozdobiť oči hrozienkami. Dobrú chuť! :)

foto: ilustračné, webmagazín teraz

Zdroj: Dnes24.sk