Ľubomír Hudačko Správy

Toto rozhodne upúta vašu pozornosť: Cez Prešov bude prechádzať vojenský konvoj!

V Prešove budeme svedkami netradičnej udalosti. Našim mestom totiž bude prechádzať vojenský konvoj a dokonca sa tu aj zastaví. Tu sú podrobnejšie informácie.

Ilustračný obrázok k článku Toto rozhodne upúta vašu pozornosť: Cez Prešov bude prechádzať vojenský konvoj!
Zdroj: TASR

Prešovom bude prechádzať vojenský konvoj a aj sa tu zastaví. V meste sa ukáže pri príležitosti 47. výročia vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československej socialistickej republiky. Uviedol to poslanec Národnej rady SR Alojz Hlina.

V stredu 19. augusta podľa jeho slov vyrazí konvoj z Bratislavy, zastaví sa vo Zvolene, Prešove, Košiciach a svoju cestu ukončí v piatok 21. augusta v obci Krajná Bystrá. „Chcem si len pripomenúť rok 1968 ako príbeh zrady. To je všetko. Neriešim Ameriku, NATO, Putina, Porošenka, Sandokana či iné konvoje,“ konštatoval Hlina.

V noci z 20. na 21. augusta 1968 vpadli na územie ČSSR vojská Varšavskej zmluvy. Do tejto akcie s krycím názvom Operácia Dunaj sa zapojilo päť socialistických štátov, a to Sovietsky zväz, Maďarsko, Poľsko, Bulharsko a Nemecká demokratická republika, ktorá sa však nakoniec invázie nezúčastnila. Jej hlavným cieľom bolo potlačiť snahu o reformu socializmu v ČSSR.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM