Andrea Mesarčíková Rôzne

Torysa nebezpečne stúpla, vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity

Mnohí Prešovčania dnes od skorých ranných hodín sledujú úroveň hladiny rieky Torysa, ktorá po intenzívnych zrážkach prudko stúpa.

Ako uviedol pre TASR náčelník mestskej polície Ján Andrejko v meste je vyhlásený 3. stupeň povodňovej aktivity. (SPA). Situáciu v blízkosti toku monitorujú hasiči a mestskí policajti.
Podľa údajov zverejnených na stránke Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu rieka dosiahla spodnú hranicu 3. stupňa povodňovej aktivity pred druhou hodinou ráno, od vtedy stúpla o viac ako 60 centimetrov.
Rieka pri mestskej športovej hale na ulici Jána Pavla II. dosiahla úroveň koryta a na jednom mieste už zaplavila časť cyklistického chodníka. Hladina bola krátko pred šiestou hodinou asi 30 centimetrov pod úrovňou mosta, kde sa zachytávajú konáre a drevo plávajúce po rieke. Na ulici Pod Kamennou baňou sú zaplavené suterény asi 10 rodinných domov, voda sa leje po ceste a navyše sa tlačí von aj z kanalizácie.
„Okolo štvrtej hodiny sa vyliala Torysa, potom sa to v priebehu hodiny zdvihlo približne o meter. Momentálne máme v pivniciach do 1,5 metra vody. Nemôžeme nič iné robiť len čakať,“ povedal pre TASR obyvateľ spomínanej ulice Anton Kmec.
Voda vytlačená z kanalizácie už zaplavila takmer 100 metrový úsek pri benzínovej čerpacej stanici na ulici Jána Pavla II., kde komplikuje dopravu. Zaplavené sú aj záhrady na severnej strane mesta smerom na Veľký Šariš.
Podľa Andrejka od piatej hodiny síce hladina rieky mierne klesla, ale obávajú sa ďalších zrážok, ktoré by mohli situáciu skomplikovať. „Zasadol krízový štáb, situáciu neustále monitorujeme, pripravený je materiál na zabezpečovacie práce a v pohotovosti sú tímy ľudí, ktorých môžeme nasadiť.“ povedal Andrejko.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM