Ľubomír Hudačko Správy

Tropický Prešov: Na mesto udreli horúčavy, do akcie sú povolané polievacie autá

Podľa predpovedí by nás nemali už v týchto dňoch minúť ani tropické teploty, na niektorých miestach dosahujúce aj rekordné maximá. Mesto Prešov je preto aj v tomto roku pripravené zabezpečiť znižovanie teploty ovzdušia a zvlhčovanie vzduchu.

Ilustračný obrázok k článku Tropický Prešov: Na mesto udreli horúčavy, do akcie sú povolané polievacie autá
Zdroj: Webnoviny.sk

K tomuto obdobiu sa každoročne viažu aj varovania, že vysoká teplota môže priamo ohroziť naše zdravie, či byť príčinou vzniku požiaru. Mesto preto zabezpečilo zvlhčovanie vzduchu vertikálnym i horizontálnym postrekom verejných priestranstiev, ktoré nám v takýchto dňoch pomôže „prežiť“.

Postrek sa realizuje v centre mesta na Hlavnej, priľahlých uliciach a sídliskových zón, hlavne počas obeda a popoludní, teda v čase, kedy teploty kulminujú (od 11.00 h do 15.00 h). „Zareagovali sme tým na aktuálne počasie, kedy nám teploty vystúpia 2 – 3 dni na viac ako 30°C,“ uviedol primátor Pavel Hagyari. Ako dodal, mesto tak zabezpečilo zvlhčovanie vzduchu aj po minulé roky, keď teploty dosahovali rekordné maximá, a ktoré sa vykonávalo každý deň až do doby, pokiaľ teploty nepoklesli pod 30 °C. Tento rok sa tak postupuje už v týchto dňoch – začiatkom júna, kedy máme možnosť v centre mesta vidieť tieto „polievacie autá“.

Nenahraditeľnými sú aj prešovské fontány, ktoré majú nielen estetický, ale aj zdravotný význam, pretože sú významným zvlhčovačom a ionizátorom ovzdušia. Na území mesta je jedenásť fontán a v Prešove sú aj tri fontány picie. Možnosť osvieženia určite ocení nielen obyvateľ Prešova, ale aj návštevník, či turista. Na prevádzku prešovských fontán sa každoročne predpokladá objem cca 2 000 m3 vody a cca 65 000 kWh je predpokladaná spotreba elektrickej energie. Starostlivosť a funkčnosť zabezpečuje zmluvný partner mesta.

Nezabúdajme na pitný režim a vyhýbanie sa väčším fyzickým aktivitám.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM