Ľubomír Hudačko Správy

Pocit stiesnenosti ako v epicentre bojov: Turistika v Prešovskom kraji má lákavé možnosti

Pre turistov i domácich je v Prešovskom kraji počas zimy pripravená turistická výzva Zahrejte sa zážitkami.

Ilustračný obrázok k článku Pocit stiesnenosti ako v epicentre bojov: Turistika v Prešovskom kraji má lákavé možnosti
Zdroj: KOCR Severovýchod Slovenska

Ponúka 15 tipov na výstupy rôznej náročnosti. Turistická súťaž dopĺňa ponuku zimných športov a lyžiarskych stredísk, ktorých je na území kraja vyše tridsať.

Turistickú výzvu predstavuje pre návštevníkov Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska. Ide o ponuku lyžiarskych stredísk, tipy na skialp, bežecké lyžovanie a zimné atraktivity regiónov.

Podmienka 10 lokalít

Okrem toho je pre turistov vytypovaných 15 cieľov naprieč celým krajom.

Zdolávať ich môžu až do 16. marca 2024. Podmienkou je navštíviť minimálne desať lokalít. Prvých tridsať úspešných účastníkov získa darčekový balíček. Všetci ďalší budú odmenení darčekovými kupónmi na zážitkové produkty cestovného ruchu v letnej sezóne.

„Od obdobia pandémie evidujeme rastúci záujem verejnosti o turistické aktivity aj počas zimného obdobia. Preto sme pripravili i námety na zimnú turistiku. Ponúkame tak inšpirácie na možnosti predĺženia pobytu v regiónoch a objavovanie kraja počas zimnej sezóny, a to aj bez snehovej nádielky,“ predstavil zámer Martin Janoško, riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska.

Súťažné lokality turistickej výzvy sú rozdelené do štyroch kategórií rôznej náročnosti.

K turistickým výstupom, ktoré zvládnu aj rodiny s deťmi, patrí napríklad rozhľadňa v tvare náboja v Údolí smrti alebo nová rozhľadňa pri obci Údol v staroľubovni­anskom okrese. Neďaleko podtatranskej Štôle láka prechádzka k Jánošíkovým vodopádom.

Hora smrti na výšine

Zaujímavými lokalitami strednej náročnosti sú Hermanovské skaly v Údolí obrov, najvyšší bod okresu Stropkov vrch Klin (689 m n. m.) alebo prírodná rezervácia Bišar v regióne Šariš.

Špecifickú atmosféru má tzv. Hora smrti na výšine Kaštielik medzi obcami Nižná Polianka a Mikulášová v okrese Bardejov. Na vrchole je umiestnený pamätník pripomínajúci boje 1. svetovej vojny, ktoré sa v lokalite odohrávali v r. 1915.

Pocit stiesnenosti

Stĺpy pamätníka predstavujú vojská armád a sú umiestnené nahusto, aby v návštevníkovi vyvolali pocit stiesnenosti v epicentre bojov.

K náročným výstupom je zaradený vrch Ihla (1283 m n. m) ako najvyšší bod okresu Kežmarok, vodopád Skok vo Vysokých Tatrách, útulňa Andrejcová pod Kráľovou hoľou alebo výstup na trojhraničný vrchol Kremenec v Poloninách.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM