Správy

Tip na výlet v okolí Prešova: V katastri obce Okružná sprístupnili rozhľadňu „Na bani“

Rozhľadňu „Na bani“ v katastri obce Okružná v okrese Prešov sprístupnili pre verejnosť nedeľňajšou slávnostnou posviackou. Prečítajte si podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet v okolí Prešova: V katastri obce Okružná sprístupnili rozhľadňu „Na bani“
Zdroj: TASR

Postavili ju dobrovoľníci Farskej charity Okružná v rámci projektu Oáza pokoja. Informovala o tom Silvia Hrabčáková z Gréckokatolíckej charity Prešov. Vyhliadková veža je vysoká päť metrov a je orientovaná na všetky svetové strany. Je postavená z drevených profilov na betónovom základe. Autorom a realizátorom myšlienky je Jozef Sukovský z Farskej charity Okružná.

Viac ako 410 hodín

„Počas stavby rozhľadne od júna do septembra 2018 sa uskutočnilo spolu 41 brigád. Vyše 50 dobrovoľníkov spoločne odpracovalo na výstavbe rozhľadne viac ako 410 hodín dobrovoľníckych prác. Počas jarných mesiacov tohto roka sa realizovali dokončovacie práce. Cez Národný týždeň charity sa celá vyhliadková veža natrela a pripravila na sprístupnenie pre verejnosť,“ priblížila zástupkyňa vedúceho Farskej charity Okružná Radoslava Ivanová.

Do prác sa zapojili zástupcovia všetkých generácií, aj záujmových skupín v obci ako urbárske spoločenstvo, dobrovoľný hasičský zbor, farská charita, poslanci aj miestni farníci a občania.

Čo môžete vidieť?

Rozhľadňa je súčasťou relaxačnej cesty, ktorá vedie po vrchole starej bane až po studničku s pitnou vodou. „Z veže môžete vidieť Kapušiansky hrad, okolité obce a v prípade priaznivého počasia aj vrcholce Vysokých Tatier,“ uviedla Hrabčáková s tým, že tento projekt mohla Gréckokatolícka charita Prešov a Farská charita Okružná zrealizovať pomocou finančnej podpory viacerých spoločností cez hlasovaciu súťaž. Rozhľadňu sa podarilo postaviť aj vďaka dobrovoľníkom a darcom.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Hl. foto: ilustračné

A na záberoch si pozrite informácie o tom, že do ciest v okrese Levoča investuje Prešovský samosprávny kraj 500 000 eur.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM