Rôzne

Tip na výlet do prírody ako lusk: V Kanaši pri Prešove nájdete oázu lesov

Už ste niekedy boli na výlete v prírode pri Kanaši? Nachádza sa tam ozajstná oáza lesov. Ponúkame vám ďalší atraktívny tip na skvelú turistiku.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet do prírody ako lusk: V Kanaši pri Prešove nájdete oázu lesov
3
Galéria
Zdroj: Dušan Guman

Miestna časť Veľkého Šariša Kanaš je pre blízkosť Prešova a pekné prírodné prostredie lákadlom najmä pre novoosadníkov. Kanaš sa v posledných rokoch rozrástol o nové štvrte. No v jeho tesnej blízkosti môžete zažiť duši lahodiace scenérie, ktoré ponúka samotná príroda.

Prístup

Po hlavnej ceste E18 na Sabinov predstavuje vzdialenosť z Prešova do Kanaša len asi sedem kilometrov. „Cez Dúbravu a poľnú cestu „Medzi bachty“ je to podstatne kratšie a prístupné peším turistom i cyklistom. Ďalšou možnosťou je prejsť po zelenej značke v smere na Kapušiansky hrad na Boldigáň pod masív Stráže a odtiaľ lesnou cestou do Kanaša alebo do Fintíc,“ hovorí znalec lesných pomerov v Prešove a okolí Dušan Guman.

Ako Guman pokračuje, veľká časť kanašských lesov je súčasťou územia európskeho významu s názvom Fintické svahy. Patria do neho bukové a jedľovo-bukové kvetnaté lesy ako biotopy európskeho významu. Súvislý lesný porast je domovom cicavcov, napríklad srnčej a diviačej zveri.

Víno a med

Ukrýva aj jazvečie a líščie nory, ale aj hniezdisko orla krikľavého. „Na poliach našiel domov vzácny vták chriašteľ poľný. Myšiaky, strakoše, ľabtušky a sojky nerátajúc. Pobyt v Kanaši – či už ten záhradkársky alebo stály – spríjemňovalo v minulosti mnohopočetné cenganie zvoncov ovečiek, ktorých chov už však poredol. Rožný statok vystriedal ranč s koníkmi. Udržala sa však výroba medu, vína a pestovanie ovocia,“ pokračuje Guman.

Dubové lesy sú samy osebe zdrojom života. Svetlomilné stromy na rozdiel od bukov prepúšťajú svetlo aj pod seba, čím umožňujú rásť mnohým rastlinám a i ďalším stromom. Na duby sú naviazané vtáky, osy, motýle, veverice, machy, huby a kvety. Žalude poskytujú potravu vtáctvu, srnčej zveri, jeleňom a diviakom.

Cesta hrdinov SNP

Aj preto dubové lesy prekypujú životom. Kanaš je tiež významný z hľadiska turistiky, keďže ním prechádza červene značená Cesta hrdinov SNP, spájajúca Duklu s mohylou M.R. Štefánika na Bradle na západe republiky. Guman však dodal, že kanašské dubiny a ich plachí obyvatelia dostanú čoskoro „darček“ – a to rýchlostnú cestu R4, spájajúcu diaľnicu D1 so Svidníkom a severným obchvatom Prešova. Preto vám odporúčame sa tam na turistiku vybrať ešte skôr, než sa tak udeje.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Nádherná príroda pri Prešove: V okolí Kanaša vám pri turistike pohľadí dušu
3
Galéria
Zdroj: Dušan Guman
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM