Ľubomír Hudačko Kultúra

Tip na víkend v Prešove: Objavte informácie o meste, ktoré ste nemuseli ani tušiť

Cez víkend máte opäť možnosť objavovať stopy dejín mesta. Tentoraz späté so židovskou kultúrou a osobnosťami. Nechajte sa pozvať na Objavovanie Prešova.

Ilustračný obrázok k článku Tip na víkend v Prešove: Objavte informácie o meste, ktoré ste nemuseli ani tušiť
Zdroj: Dnes24.sk

Objavovanie sa začína v sobotu 9. júla 2016 o 10:00 a v nedeľu 10. júla 2016 o 14:00 pred Mestským informačným centrom na Hlavnej. Sprevádzať vás budú Darina Petranská a Andrea Sivaničová.

V sobotu sa vyberiete k bývalej neologickej synagóge, ktorá sa síce zachovala, no dnes už slúži iným účelom, podobne ako bývalá neologická škola v jej susedstve. Popri tom sa spomenú aj postavy symbolizujúce židovský Prešov. Zaznejú mená ako Holländer, Austerlitz, Barkány, Berger, Weiszlovitz, Landa, Schwarz, Goldschmidt či Kalina. Dozviete sa odkiaľ prišli, ako a kde žili a čím sa zapísali do dejín mesta.

Prečítajte si tiež: Hlavná ulica sa premení na zónu pre cyklistov: Prichádza Tour de Prešov!

V nedeľu si pozriete židovské suburbium a jeho pamiatky: rabínsku školu – ješivu, modlitebňu – bet hamidraš, rituálny bitúnok, dom rabína, Klaus-sefardskú synagógu a hlavne jednu z najkrajších syngóg na Slovensku – prešovskú ortodoxnú synagógu. Tá je priam magnetom priťahujúcim neustálu pozornosť. Sprístupnená bude aj prehliadka múzea s jedinečnou Barkányiho zbierkou judaík na dámskej galérii tejto synagógy. Predaj vstupeniek bude dostupný v MIC, alebo na mieste konania. Cena vstupenky ale nezahŕňa vstup do múzea v synagóge.

Prečítajte si tiež: Zážitok, aký sme tu ešte nemali: Využijete lákavé vodné atrakcie na Delni? VIDEO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM