Milan Jusko Rôzne

Tip na víkend: Šarišské hradné hry

Rozmýšľate, ako stráviť posledné prázdninové dni? Tradičnými hradnými hrami ožije počas nadchádzajúceho víkendu areál Šarišského hradu. Návštevníkov 7. ročníka podujatia prenesú princezné, šermiari, sokoliari, zbojníci, ako aj hradné strašidlá do obd

Program Šarišských hradných hier odštartuje v nedeľu 2. septembra na lúke pod hradom o 13.00 h svätou omšou, po ktorej bude nasledovať vystúpenie Sokoliarov sv. Bavona z Banskej Štiavnice. Na spomínanom mieste sa následne odohrá rozprávkový príbeh O pyšnej princeznej v podaní prešovského Divadla Portál a v programe ďalej vystúpi aj spevácka skupina Šarišske gavalire. Lúku pod hradom zaplnia v tento deň i remeselníci a rôzne atrakcie pre deti.

//„Špecifikom tohto podujatia sú predovšetkým scénky v dobových kostýmoch na lesnej ceste, ktoré už tradične nacvičujú mladí dobrovoľníci z Veľkého Šariša v rámci prázdninového projektu s názvom Šarišský Hollywood. Tento rok sa do projektu zapojili celé desiatky mladých ľudí, takže hrad a dlhá lesná cesta, ktorá k nemu vedie, opäť ožijú rozprávkami a kúzlami,“ //informovala Katarína Pirohová z organizačného tímu Šarišských hradných hier.

Ako ďalej uviedla, popoludňajší program na hradnom nádvorí odštartuje o 15.00 h. Na miestnom pódiu vystúpia šermiarske skupiny Cohors a Sarus z Prešova, ako i skupina Espada z Liptovského Mikuláša, ktorá bude mať na nádvorí postavený svoj stanový tábor s povestnou mučiarňou.

„Navyše, domáci ochotnícki herci nacvičili hrané divadlo O skúpom kráľovi, ktoré bude mať premiéru práve na hradných hrách. Na hrade nebude chýbať občerstvenie, remeselníci, dvorný maliar portrétov, lukostrelci, černokňažník či smädný mních, ktorí bude čapovať pivo v originálnej hradnej krčme,“ doplnila Pirohová.

Pre návštevníkov tohtoročných hier pripravia organizátori bezplatné parkovisko na lúke pod hradom. V súvislosti s organizáciou podujatia Dopravný podnik mesta Prešov zároveň posilní autobusové spoje. Výber vstupného nebude tento rok prebiehať pri vstupe do lesa, ale tesne pod hradnou bránou.

prešov24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM