Monika Földešiová Kultúra

Tip na víkend: Jesť budete dobové jedlá a platiť grošmi! Dobývanie Šariššského hradu s novinkami

Voľné pokračovanie pripomenutia si historickej udalosti 704. výročia Bitky pri Rozhanovciach, ktorá rozsahom zasiahla aj Šarišský hrad, sa tohto roku realizuje v novom šate a sprístupní sa širokej verejnosti. Aha, aké novinky vás budú tento rok čakať!

Ilustračný obrázok k článku Tip na víkend: Jesť budete dobové jedlá a platiť grošmi! Dobývanie Šariššského hradu s novinkami
Zdroj: TASR

Aktuálne pripravované hradné podujatie Dobývanie hradu, ktoré sa koná od roku 2012 v areáli hradu vo Veľkom Šariši na počesť dnes už 704. výročia obliehania hradu Šariš vojskami kráľa Karola Róberta z Anjou, tohto roku ponúka hneď viacero noviniek.

Malí, či veľkí návštevníci sa už teraz môžu začať tešiť na rodinný výlet na šarišský hrad, kde to 26. apríla ožije naozaj pestrým programom. Organizátori si pre vás totiž pripravili tradične zaujímavé atrakcie, akými sú dobývanie hradby, zážitkové tvorivé dielne pre deti s použitím hliny, kameňa i prútia, či ukážky rôznych historických remesiel.

„Oživením bude hradná stráž, hradný lazaret, živá dobová hudba, detská zoo (hladkáreň), ale aj divadelné predstavenie rozprávky Kráľ Drozdia brada ako ju nepoznáte. To všetko v pravidelne sa opakujúcich intervaloch tak, aby si každý mohol prísť na svoje. Podujatie je zabezpečované v spolupráci mestom Veľký Šariš, s partnermi projektu a rôznymi združeniami a skupinami,“ vraví za organizátorov Stanislav Tkáčik.

Akcia je určená širokej verejnosti bez ohľadu na ich sociálne postavenie, pretože vstup je voľný. Originálnou novinkou tohto ročníka je tiež zavedenie hradnej lokálnej meny – groša a polgroša, ktoré sa stanú pre tento deň oficiálnym platidlom na celom hrade. Pracuje na nej 120 dobrovoľníkov, ktorí pripravujú koncept historického bojového hradu (dobývanie hradby, dobová krčma, verbovačka, stanový historický tábor) s prepojením na výrobu mečov, brnenia, drôtených košieľ, ale aj prezentácia historických artefaktov.

„Cieľom našich aktivít je oživenie hradného nádvoria človečinou, teda vytvoriť priestor ľuďom na ich prezentáciu, ľuďom, ktorí prídu načerpať pozitívnu energiu, aj tým, ktorí si prídu jednoducho len oddýchnuť. Snahou je zároveň ponúknuť životaschopný projekt pre všetkých, ktorí svojou troškou môžu a chcú sa stať súčasťou príbehu záchrany a oživenia hradu. A následne po akcii tú človečinu rozniesť do svojich domovov. Nikto sa nemusí obávať, že ak príde neskoro, už nič nezažije. Pripravili sme pre vás postupné opakujúce sa výstupy v čase od 11:00 do 17:00,“ uzatvára Tkáčik.

zdroj: Dnes 24, KULTÚRHRAD ŠARIŠ
foto: ilustračné

Dobývanie Šariššského hradu
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM