Ľubomír Hudačko Správy

Tip na víkend ako stvorený: Šarišský hrad ovládnu rozprávkové postavy, v hre aj pokus o atraktívny rekord!

Šarišský hrad sa zmení na rozprávkové miesto. Na programe je už desiaty ročník Šarišských hradných hier a počas nich si na svoje prídu najmä naše ratolesti. V hre bude dokonca aj atraktívny pokus o rekord. Neváhajte preto inšpirovať sa týmto tipom na víkend.

Ilustračný obrázok k článku Tip na víkend ako stvorený: Šarišský hrad ovládnu rozprávkové postavy, v hre aj pokus o atraktívny rekord!
Zdroj: Dnes24.sk

Organizátori otvoria popoludní už desiaty ročník Šarišských hradných hier, tentoraz s témou Z rozprávky do rozprávky.

Kutie podkovičky, pečenie chleba

„Ponúkame nielen tradičné a zaujímavé atrakcie ako stretnutie s princeznou, rytierom, kráľom, ale aj veľa tvorivých dielní či ukážky tradičných remesiel. Pečenie chleba spojené s ochutnávkou a receptom, kutie vlastnej podkovičky či tkanie na hradnom nádvorí. Deti sa môžu povoziť na stredovekom kolotoči. Chýbať nemôžu ani stredovekí šermiari Sarusu a rytieri Šarišskej pechoty,“ vymenovala lákadlá nielen na hradnom nádvorí, ale aj na lúke pod hradom, riaditeľka Kultúrno-informačného centra vo Veľkom Šariši a jedna z organizátoriek Mária Gáborová.

Na pódiu hradného nádvoria sa predstavia ochotníci z Veľkého Šariša s ukážkami z muzikálovej rozprávky Príbeh z Tammiru, sokoliari, doboví tanečníci i šašovia. Po celom hrade vyrozpráva osem rozprávok Osmijanko Kristy Bendovej. A kto má chuť na rozprávku o Nebojsovi, môže si ju pozrieť v podaní divadla Portál.

Cesta na hrad, pokus o rekord

Stredovekú atmosféru bude vytvárať aj dobová hudba Vrbovské vŕby. Pod hradom bude pripravený pre malých rozprávkový bál. Každé dieťa, ktoré príde v rozprávkovom kostýme, sa na ňom môže zúčastniť a naučiť sa tancovať. Súčasťou programu bude aj pokus o rekord v počte rozprávkových bytostí na jednom mieste.

„Pod hradom sme pripravili aj ďalšie atrakcie ako divadielka Badros a Cililing, vystúpi aj tanečné divadlo Bodies a rómsky súbor z miestneho komunitného centra. O dobovú hudbu sa postarajú študenti umeleckej školy z Prešova. Návštevníkov čaká rozprávková cesta až na hrad, kde môžete vojsť do rozprávky a zobudiť Šípovú Ruženku, pomôcť princovi nájsť Snehulienku alebo s vodníkom porátať jeho zbierku dušičiek, vystríhať Červenú Čiapočku pred vlkom či stretnúť rytierov v plnej zbroji pod hradom pri chyžke a ochutnať trošku dobových dobrôt z ich kuchyne,“ uviedla Gáborová.

Organizátori pripravili bohaté občerstvenie v podobe klobások, piva, malinoviek, kukurice a iných dobrôt a nápojov. Novinkou tohto ročníka je svätá omša, ktorá sa nebude konať pod hradom ako po iné ročníky, ale v Kostole sv. Jakuba o 10.00. Obetné dary prinesú deti v dobovom oblečení. Šarišské hradné hry, ktoré sa budú konať v nedeľu pod Šarišským hradom a na hradnom nádvorí od 14.30 h, sú zároveň bodkou za Kultúrnym letom 2015 na hrade.

Čítajte tiež:

Prešovské trhy vypuknú už o pár dní a je z čoho vyberať: Šikovný prehľad, kedy a čo môžete zažiť

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM