Martin Károly Tlačové správy

THERMO|SOLAR poradí so všetkým, čo súvisí so slnečnými kolektormi

Najväčší slovenský výrobca slnečných kolektorov THERMO|SOLAR Žiar, s. r. o., Žiar nad Hronom poskytuje na svojich webových stránkach www.thermosolar.sk svojim potenciálnym zákazníkom aj poradenskú službu.

Ilustračný obrázok k článku THERMO|SOLAR poradí so všetkým, čo súvisí so slnečnými kolektormi
Zdroj: Dnes24.sk

Počet návštev záujemcov sa približuje už k pol miliónu. Najčastejšie sa pýtajú, na čo sa dajú použiť slnečné kolektory, koľko kolektorov je potrebných na rodinný dom, na ohrev vody, kúrenie, ohrev bazéna, na akú teplotu ohreje kolektor vodu a na súvislosti s materiálmi a súčasťami potrebnými na inštaláciu kolektorov. Informoval o tom technický riaditeľ THERMO|SOLARU Alfréd Gottas.

,,V našich podmienkach sa slnečné kolektory najčastejšie používajú na prípravu teplej úžitkovej vody. Menšia časť inštalácií slúži aj na podporu vykurovania a na ohrev vody v bazénoch. Vo svete sú časté aj aplikácie na výrobu priemyselného tepla do 100°C. Na prípravu teplej úžitkovej vody treba pre 4 – 5 člennú rodinu inštalovať cca 5 m2 kolektorovej plochy. V prípade podpory vykurovania, alebo ohrevu bazénu je potrebná väčšia plocha, ktorú je potrebné určiť výpočtom na základe energetickej bilancie. Tento výpočet pre zákazníkov môže vykonať niektorý z našich zmluvných partnerov. Kolektory môžu zohriať vodu aj na teplotu cez 100 °C, ale to už nie je potrebné ani zmysluplné. Teplá voda sa zvyčajne ohrieva na 55 – 65 °C. Dôležitý je fakt, že čím vyššia je požadovaná teplota, tým je nižšia účinnosť a energetická výťažnosť kolektorov. Nezanedbateľné je aj to, že pri teplotách nad 60 °C sa zvyšuje hrozba tvorby vodného kameňa,“ vysvetlil A. Gottas.

Dodal, že z kolektorov vyrábaných a predávaných firmou THERMO|SOLAR Žiar, s. r. o., Žiar nad Hronom odporúčajú zákazníkom na prípravu teplej úžitkovej vody, prikurovanie, prípadne ohrev vody v exteriérovom bazéne v kombinovaných systémoch, typový rad kolektorov TS300, prípadne vodorovné kolektory TS330. V zariadeniach vyžadujúcich ohrev na vyššiu teplotu, pre technologické účely a pri požiadavkách na väčší energetický zisk v zime, už typový rad kolektorov TS400. Tieto kolektory sú vhodné najmä na celoročný ohrev vody v interiérových bazénoch. Ďalej zdôraznil, že pre spoľahlivú a dlhodobú činnosť solárneho systému je nutné používať uzavretý solárny systém s nepriamym ohrevom. V kolektore musí byť nemrznúca teplonosná kvapalina umožňujúca celoročné využitie systému.

,,V gravitačných solárnych systémoch, k prenosu tepla z kolektorov do bojlera umiestneného nad kolektormi dochádza samoťažným spôsobom, v dôsledku rozdielnych merných hmotností chladnej a ohriatej kvapaliny. Takéto systémy nepotrebujú čerpadlá, elektronickú reguláciu ani mnohé ďalšie komponenty, ktoré musia mať solárne systémy s núteným obehom. Veľmi často sa naši ľudia s nimi stretávajú na dovolenkách v teplých krajinách okolo Stredozemného mora, s vysokou intenzitou slnečného žiarenia, ktorá kompenzuje ich menšiu energetickú výťažnosť. Takmer výlučne slúžia iba na prípravu teplej vody. Navyše v našich zemepisných šírkach je dosť náročné zaistiť, aby v zime nezamrzol vstup a výstup pitnej vody do bojlera umiestneného v exteriéri. Preto, pokiaľ sa u nás inštalujú, tak sa často využívajú iba sezónne,“ upozornil A. Gottas.

Poukázal aj na to, že solárne systémy s čerpadlovými jednotkami sú síce zložitejšie a preto aj drahšie, ale majú vyššie energetické zisky, využívajú sa celoročne a môžu slúžiť nielen na prípravu teplej vody, ale aj na podporu vykurovania a ohrev bazénovej vody. V závislosti od množstva spotrebovanej teplej vody sa ponúkajú rôzne veľkosti cenovo a výkonovo optimalizovaných zostáv. Napríklad pre 4-člennú domácnosť so spotrebou 160 l teplej vody za deň, je to solárny systém s cca 6 m2 kolektorovej plochy a 300 l solárnym bojlerom. Okrem čerpadlovej jednotky s poistným ventilom a spätnými klapkami, takýto systém obsahuje elektronickú reguláciu, expanznú nádobu, nosnú konštrukciu na kolektory, potrubia s inštaláciami, odvzdušňovacie zariadenia a potrebné množstvo drobného inštalačného materiálu. V našich zemepisných šírkach môže svojmu majiteľovi ušetriť 60 až 70 % z ročných nákladov za energie potrebných na prípravu teplej vody.

,,Na prikurovanie je potrebné urobiť energetickú bilanciu, na základe jej výsledku navrhnúť počet kolektorov. S prikurovaním je zmysluplné uvažovanie v domoch s malými tepelnými stratami, nesmú byť vyššie ako normou predpísané maximum pre novostavby. Je nevyhnutné použiť nízkoteplotný vykurovací systém, napr. podlahové alebo stenové kúrenie. Pre približný odhad sa dá uvažovať s plochou kolektorov rovnou 1/7 vykurovanej plochy. Pre ohrev exteriérového bazénu v kombinovaných systémoch je potrebné uvažovať s plochou kolektorov od 40 do 50 % z plochy povrchu bazénu, pri interiérových bazénoch cca 100 % .V takomto prípade odporúčame použiť vákuové kolektory. Kolektory odporúčame montovať na strechu orientovanú južným smerom – azimut 180° so sklonom 45°. Pri odchýlkach od uvedeného azimutu 180° ± 45° nie je nutné robiť korekciu plochy kolektorov, pri väčších odchýlkach odporúčame zväčšiť plochu kolektorov. Orientácia kolektorov na juhozápad je výhodnejšia ako orientácia na juhovýchod. Sklon kolektorov odporúčame zhodný so sklonom strechy. V rozsahu sklonu strechy 35° až 50° nie je plochu kolektorov potrebné korigovať. Pre celoročné využitie je optimálny sklon 45° až 50°, pre prevažne letné použitie 30°, pre prevažne zimné použitie 60°,“ konštatoval A. Gottas.

Zdôraznil, že z dôvodu pracovných teplôt a tlakov vyskytujúcich sa v solárnom systéme, sa smú používať len kovové potrubia. Plastové potrubia z dôvodov nedostatočnej tepelnej odolnosti v žiadnom vyhotovení nevyhovujú! Výrobca odporúča používať medené alebo nerezové rúry, ktoré sú vo vzťahu k životnosti systému optimálne.

,,Extrémne teploty, ktoré môžu vzniknúť v solárnom systéme so štandardnými kolektormi, sú 180 °C a vákuovými kolektormi až 230 °C. Z tohto dôvodu odporúčame pre štandardné kolektory používať tepelné izolácie z minerálnej vlny alebo z EPDM materiálov. Teplonosnú kvapalinu thesol na báze nejedovatého monopropyléngly­kolu, po uplynutí doby použiteľnosti 6 rokov, je možné zlikvidovať v priemyselnej spaľovni odpadov, alebo odovzdať predajcovi na recykláciu,“ povedal A. Gottas.

Spoločnosť THERMO/SOLAR Žiar sa, ako jeden z mála svetových výrobcov termických slnečných kolektorov, môže pochváliť vyše 30-ročnou praxou potvrdenou životnosťou svojich výrobkov. Za túto dobu sa investované finančné prostriedky majiteľovi solárneho systému niekoľkonásobne vrátia na úsporách energií.

Kontaktné údaje: THERMO/SOLAR Žiar s.r.o., Na vartičke 14, 965 01 Žiar nad Hronom Tel.: 045/601 6080, e-mail: obchod@thermosolar.skwww.thermosolar.sk

THERMO|SOLAR poradí so všetkým, čo súvisí so slnečnými kolektormi
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM