Správy

Stihne sa testovanie všetkých? V Prešove radnica rieši dohady o limitoch odberných miest

Mesto už podľa pokynov vyčlenilo 66 odberných miest. Stále však čaká na ďalšie inštrukcie od Ozbrojených síl SR, pretože situácia si to vyžaduje.

Ilustračný obrázok k článku Stihne sa testovanie všetkých? V Prešove radnica rieši dohady o limitoch odberných miest
Zdroj: TASR/František Iván

Celoplošné testovanie sa uskutoční počas dvoch nadchádzajúcich víkendov aj v Prešove. Mesto Prešov na svojej webstránke informuje, že vyčlenilo odberné miesta, ktoré majú v zmysle pokynov z Ústredného krízového štábu SR kopírovať volebné okrsky z posledných volieb.

Presun okrskov

„V rámci Prešova máme 66 okrskov, pričom 38 z nich patrí priamo do správy mesta Prešov, ďalších 12 patrí PSK a zvyšných 16 je vo vlastníctve súkromných subjektov alebo iných organizácií. Už teraz však vieme, že minimálne tri okrsky budeme musieť presunúť do iných priestorov, a to pre nevyhovujúce podmienky na testovanie,“ zdôraznila dôležité informácie tlačová referentka mesta Prešov Lenka Šitárová.

Podľa jej slov príslušníci Ozbrojených síl SR v súčinnosti s RÚVZ Prešov vykonávajú obhliadky a preverujú priestory v rámci tzv. rekognoskácie.

Posledné dni

„Až na základe záväzných stanovísk Ozbrojených síl a hygieny budeme mať informácie o tom, koľko odberových miest je vhodných a za koľko nevyhovujúcich odberných miest budeme musieť hľadať alternatívy,“ vysvetlila ďalej s tým, že mesto je maximálne súčinné, ale do začiatku testovania zostávajú posledné dni.

„Preto veríme, že dostaneme definitívne pokyny k zriadeniu odberných miest, aby sme stihli všetky priestory včas pripraviť s ohľadom na hygienicko-bezpečnostné opatrenia,“ pokračovala Šitárová.

Úlohou mesta Prešov je zabezpečiť aj organizáciu ľudí a dostatočnú informovanosť obyvateľov o tom, kedy a kde majú prísť na testovanie. Cieľom je vyhnúť sa zhromažďovaniu veľkého počtu ľudí pri odberných miestach.

Limity odberov

Iba v pondelok sa radnica dozvedela úplne novú informáciu o tom, že testovanie bude prebiehať iba dva dni namiesto troch.

„Za predpokladu stopercentnej účasti obyvateľstva na testovaní by na území mesta Prešov malo byť otestovaných viac ako 80 000 ľudí. Jedno odberné miesto pritom zvládne otestovať max. 30 – 35 ľudí za jednu hodinu, čo by pri 66 odberných miestach v Prešove znamenalo, že každé z nich nestihne počas víkendu otestovať približne 200 ľudí,“ pripomína ďalej referentka.

Radnica preto očakáva, že v čo najkratšom čase dostane presnejšie informácie z úrovne vlády alebo Ozbrojených síl SR, aby dokázali otestovať všetkých záujemcov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM