Správy

Teraz je tam futbalové ihrisko: Vo Veľkom Šariši chcú obnoviť a sprístupniť kaplnku

Je klenotom možno až nadregionálneho, stredoeurópskeho významu.

Ilustračný obrázok k článku Teraz je tam futbalové ihrisko: Vo Veľkom Šariši chcú obnoviť a sprístupniť kaplnku
3
Galéria
Zdroj: TASR/Maroš Černý

Mesto Veľký Šariš chce obnoviť a sprístupniť gotickú Kaplnku sv. Kunhuty zo 14. storočia. Nachádza sa v areáli, kde bolo v minulosti najstaršie osídlenie v meste.

Podľa primátora mesta Vilama Kalla ide o vysoko významnú archeologickú lokalitu. V súčasnosti je tam futbalové ihrisko.

Vzácna stavba

„Kaplnka má spojitosť s lokalitou, kde bol v minulosti augustiniánsky kláštor, ktorý bol neskôr zbúraný a následne v danom priestore postavený Rákociho kaštieľ. Dnes už síce nestojí, ale práve táto kaplnka je mementom aj spomienkou na to obdobie. Tým, že vlastne neprešla žiadnym silným zásahom z hľadiska reštaurovania alebo nejakou premenou, jej unikátnosť spočíva v tom, že je v pôvodnom stave,“ uviedol Kall.

Ide podľa jeho slov o významnú a vzácnu historickú stavbu.

Klenot stredoeurópskeho významu

„Som rád, že práve po dohode s našou miestnou rímskokatolíckou farnosťou sme dokázali nájsť cestu k tomu, aby sme ju zveľadili. Máme už v rukách reštaurátorsky posudok. Odhadované náklady na rekonštrukciu sú približne 500-tisíc eur. Chceme to financovať v rámci projektu, ktorý sa chystá v rámci cezhraničnej spolupráce Interreg NEXT s Maďarskom, Rumunskom a Ukrajinou,“ priblížil primátor.

„Budeme sa snažiť riešiť to tak, aby sme kaplnku zachránili, zakonzervovali, urobili v podstate celkovú opravu a mohli ju sprístupniť širokej verejnosti. Málokto totiž vie, aká je táto kaplnka významná. Dokonca mnohí hovoria, že je klenotom možno až nadregionálneho, stredoeurópskeho významu. Verím, že v závere budúceho roka ju sprístupnime,“ dodal Kall.

Viac záberov nájdete vo fotogalérii.

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM