Samospráva

Technické služby mesta Prešov: Rozdávajú nádoby na biologicky rozložiteľný odpad

Tretí januárový víkend začali pracovníci Technických služieb mesta Prešov s distribúciou nádob na biologicky rozložiteľný odpad (BRO) do domácností v individuálnej bytovej výstavbe.

Ilustračný obrázok k článku Technické služby mesta Prešov: Rozdávajú nádoby na biologicky rozložiteľný odpad
Zdroj: Mesto Prešov

Počas nasledujúcich týždňov nádobu na BRO dostane každý rodinný dom aj v ostatných častiach mesta. Nové nádoby majú k dispozícií už obyvatelia ulíc Janáčkova, Jiráskova, Chalúpkova, Soľankova, Suchoňova a Švábska. Informovala Ingrid Mihaľová z TSmP Prešov.

Dodala, že nádoby sa budú rozvážať podľa jednotlivých lokalít vždy v sobotu. Občania približne týždeň pred rozvozom dostanú do schránok oznam o tom, kedy bude v ich lokalite zabezpečená distribúcia nádob. Ak si občania v danú sobotu nebudú môcť vyzdvihnúť nádobu, majú možnosť si ju prevziať priamo v prevádzke TSmP na ulici Jesenná č. 3, a to v pracovných dňoch od 8.00 – 16.00 hod. a v sobotu v čase od 6.00 do 14.00 hod.

Najbližšiu sobotu t.j. 26.1.2019 bude distribúcia nádob zabezpečená na uliciach:

Stanovište križovatka Royova-Soľná

od 8.00 hod. do 10.30 hod. – Važecká, Soľná, Kamencová, Royova, Pekná, Pionierska, Urxova.

Stanovište križovatka Suvorovova – Pod Hrádkom

od 11.30 hod. do 14.30 hod. – Sadová, Suvorovova, Pod Hrádkom, Šípkova, Ondavská, Úzka, Na brehu.

Stanovište na ulici Tokajíckej pri cintoríne

od 15.00 hod. do 16.00 hod. – Vaľkovská, Zlatobanská, Tokajícka, Zborovská.

Nádoba na BRO má hnedú farbu a je označená štítkom biologicky rozložiteľný odpad. Do nádoby je povolené ukladať kvety, piliny, pokosenú trávu, odpad z ovocia a zeleniny, burinu, lístie. Do nádoby je zakázané ukladať odpady z domácnosti živočíšneho pôvodu, mliečne a mäsové výrobky.

Vývoz odpadu zabezpečia Technické služby mesta Prešov podľa termínov, ktoré sú uvedené v kalendári triedeného zberu a taktiež aj na webovej stránke www.tsmp.sk. Po pridelení nádoby už nebude možné do vriec ukladať zelený odpad do vriec. Občanom naďalej na zelený odpad slúžia aj 2 zberné dvory na Bajkalskej a Jesennej ulici, kde je možnosť priniesť najmä konáre.

Technické služby mesta Prešov získali finančné prostriedky vo výške 829 223 € z operačného programu Kvalita životného prostredia.

„Obstaraním potrebnej techniky a zariadenia sa zintenzívni a zefektívni triedený zber BRO, zníži sa ekonomické zaťaženie pri nakladaní s BRO, obmedzí sa skládkovanie a vznik nelegálnych skládok. Doteraz sa zber BRO v meste Prešov realizoval vrecovým systémom. Realizáciou projektu sa skvalitní zber tohto druhu odpadu poskytnutím 240 l špeciálnych nádob pre obyvateľov. Obstaraním potrebnej techniky a zariadenia sa zabezpečí triedený zber BRO zo záhrad a parkov vrátane odpadu z cintorínov a daná technika bude tiež používaná pri jarnom a jesennom upratovaní v meste Prešov,“ uviedla Mihaľová.

A vedeli ste, že verejné osvetlenie v Prešove dokáže merať počasie? Kliknite si fotogalériu a presvedčíte sa sami.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Vedeli ste to? Prešovské svietidlá už merajú aj počasie, FOTO
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM