Futbal

Tatran Prešov začal s prípravou na novú sezónu: V tíme sa už objavila prvá posila

Najkratšiu pauzu pred novou sezónou mali futbalisti Tatrana Prešov. Ešte 10. júna hrali o postup, teraz už začali s prvými tréningami. V tíme sa už objavila nová posila.

Ilustračný obrázok k článku Tatran Prešov začal s prípravou na novú sezónu: V tíme sa už objavila prvá posila
Zdroj: TASR

Nováčik futbalovej Fortuna ligy 1. FC Tatran Prešov začal s prípravou na novú sezónu. Na prvom tréningu sa trénerovi Stanislavovi Vargovi hlásilo 23 hráčov, z ktorých novou tvárou bol iba brankár Tomáš Lešňovský. Prešovčania čoskoro absolvujú herné sústredenie v Česku a nový ročník začnú zápasom v Ružomberku.

Varga: Je to výzva

Príprava futbalistov Prešova na novú sezónu bude kratšia než u ostatných tímov Fortuna ligy. Prešovčania dohrali sezónu 2015/2016 až 10. júna zápasom so Sereďou a v tom čase už mali hráči väčšiny ostatných klubov po dovolenkách a boli v tréningovom cykle. Tréner Varga to však ako nevýhodu nevníma a pred prvým tréningom hovoril o intenzívnej príprave, ktorá hráčov čaká.

„Budeme mať kratšiu prípravu na sezónu než iné tímy Fortuna ligy. Už v najbližší piatok ideme do Čiech, vraciame sa 3. júla. Dúfame, že chlapci, ktorí vyhrali ligu, ju budú chcieť hrať v Tatrane Prešov a uvidíme, či prilákame aj ďalších. Hrať najvyššiu súťaž je výzva. Dúfam, že to tak vnímajú aj chlapci. Postúpili do najvyššej súťaže, čím si nastavili pomyselnú latku. Snáď ju nebudú chcieť podliezať,“ prezradil tréner Stanislav Varga.

Prečítajte si tiež: Po postupe Tatrana prepukla na štadióne čistá radosť: Zábery, ktoré dojmú každého prešovského fanúšika

Nová tvár

Na úvodnom tréningu mal k dispozícii 22 hráčov, z toho dvoch brankárov. Jedinou novou tvárou v tíme bol 22-ročný brankár Tomáš Lešňovský, ktorý v minulosti pôsobil v Ružomberku. Práve posilnenie brankárskeho postu je jednou z priorít pri budovaní kádra na novú sezónu. „Určite potrebujeme brankárov. Na konci sezóny sme mali iba Jožka Taliana. Denis Baráth je dlhodobo zranený, ktovie kedy začne. Určite potrebujeme aj strelca, doteraz som nemohol vypnúť telefón, lebo každý má najlepších hráčov,“ prezradil tréner Varga.

Jeho zverenci sa v Česku stretnú s tromi tímami najvyššej českej súťaže, ktoré by mali naznačiť možnosti nováčika Fortuna ligy. Súpermi Prešovčanov budú Mladá Boleslav, Jablonec a Slavia Praha. Väčšine hráčov Tatrana po druholigovej sezóne skončii zmluvy, no tréner Varga v úvode prípravy nezaznamenal hráčske absencie. „Nik mi nevolal, že odchádza z tímu. Dúfam, že by sa mohli vrátiť chlapci, ktorí v minulosti odišli z Tatrana Prešov,“ naznačil Varga prestupovú politiku klubu, ktorý sa stal víťazom 2. ligy takmer výlučne s vlastnými odchovancami.

Návrat po troch rokoch

Prešovčania sa do najvyššej súťaže vracajú po troch rokoch. V pozícii nováčika nebudú mať prehnané ambície, o cieľoch však tréner Stanislav Varga hovoriť nechcel. „Pripravujem hráčov na to, aby sa snažili vyhrať nasledujúci zápas. To je moja ambícia. O celkových cieľoch do súťaže som nehovoril vlani a nebudem ani teraz. Chceme však v najvyššej súťaži ostať a verím, že chlapci z Prešova ukážu, že vedia hrať dobrý futbal,“ uviedol Varga.

Prečítajte si tiež: Prešovská hokejbalová liga: Spoznali sme bronzový tím celej sezóny

O cieľoch sa zatiaľ nehovorí ani medzi hráčmi. „Dôležité bude, aby sme išli do každého zápasu s cieľom vyhrať a verím, že výsledky tvrdej práce sa dostavia. Myslím si, že teraz nás príde povzbudiť viac ľudí, pretože mnohí očakávali návrat do najvyššej súťaže. Vnímame, že sa ľudia tešia na futbal,“ poznamenal 22-ročný záložník Ján Dzurík. Jedným z ťahúňov nováčika by mal byť 28-ročný útočník Peter Katona.

Prvý zápas v Ružomberku

„Viacerí z našich hráčov ešte zápasy v najvyššej súťaži nehrali, takže sme plní očakávania. Myslím si, že v takomto zložení máme na najvyššiu súťaž, ale či to tak naozaj bude, ukáže až samotná sezóna,“ povedal Peter Katona. Prešovčania absolvujú po sústredení v Česku ešte dva prípravné zápasy, pričom generálkou na sezónu 2016/2017 by mal byť súboj s Vranovom nad Topľou. Do Fortuna ligy vstúpia v sobotu 16. júla zápasom v Ružomberku, o týždeň na to absolvujú v Michalovciach východosloven­ské derby.

Futbalisti Tatrana Prešov už začali s letnou prípravou
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM