Ľubomír Hudačko Kultúra

Talentovaný Prešovčan Andy Belej s rekordným zápisom: Svoj album nahral na jediný pokus!

Nahrať nový album na jediný pokus? Pre talentovaného Prešovčana Andyho Beleja žiaden problém. Rekordný zápis znamená druhú nahrávku v jeho hudobnej kariére, spolu s Petrom Lipom mladším a jeho kapelou ju predstaví aj v Prešove. Čo ešte uviedol k svojmu počinu?

Ilustračný obrázok k článku Talentovaný Prešovčan Andy Belej s rekordným zápisom: Svoj album nahral na jediný pokus!
Zdroj: Dnes24.sk

Prešovský spevák a skladateľ Andy Belej vyráža s novinkou Dreams & Ideas na turné. Sprevádzať ho budú výborní muzikanti. Peter Lipa ml. Trio predstaví spoločne so spevákom jeho najnovší počin naživo aj v Prešove.

Nahrali ho na jeden pokus

Andy Belej vydáva novinku Dreams & Ideas, prináša ju po dvoch rokoch od debutovej platne Lonely a na živých koncertoch doplní repertoár aj staršími piesňami. „Druhý album je oproti tomu prvému odlišný vo viacerých aspektoch. Je akustický, obohatený o sláčikové kvarteto a viac osobný. Podarilo sa nám v štúdiu nahrať album s pesničkami, ktoré oscilujú medzi jazzom až jemným, nevtieravým popom. Je to pestrá nahrávka, ktorú sme naozaj nahrali na jeden pokus,“ spomína na chvíle v štúdiu Andy Belej.

Svoje piesne nahral s Danom Špinerom (klavír), Rasťom Uhríkom (kontrabas), Danom Šoltisom (bicie), Ferom Benešom (perkusie), Jánom Chalupom (bicie) a Pavlom Jeňom (trúbka). Vokály naspievala huslistka Zuzana Oráčová a sláčikové aranžmány pre neho napísal Adrián Harvan.

Repertoár skúšali len dva dni

Na turné však vyráža s úplne inou partiou muzikantov. „Keďže sú to všetko plne vyťažení muzikanti, nedokázali sme zladiť naše termíny. Na turné idem s triom Petra Lipu ml. v obsadení Peter Lipa Jr. klavír, Michal Šimko basová gitara a Michal Fedor bicie,“ hovorí interpret. Samotný repertoár nacvičila kapela na skúškach za dva dni. „Bolo to namáhavé, ale podarilo sa nám vyskladať vyvážený program z nových aj starších vecí a už sa tešíme na živé hranie.“

Andy Belej je spevák, skladateľ a klavirista. V roku 2012 vydal svoj debutový album Lonely a v týchto dňoch vychádza jeho druhý album Dreams & Ideas. Predstaví a pokrstí ho 20.12. na prešovskom koncerte v Road Cafe.

Redakciu informoval Edo Kopček, foto: Jana Bujňáková

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM