Ľubomír Hudačko Správy

Symbol Vianoc si môžete preniesť do príbytkov: Do Prešova príde Betlehemské svetlo

Do nášho mesta aj tento rok zavíta Betlehemské svetlo. Obyvatelia Prešova si tak budú môcť odpáliť plamienok a preniesť si ho napríklad domov.

Ilustračný obrázok k článku Symbol Vianoc si môžete preniesť do príbytkov: Do Prešova príde Betlehemské svetlo
Foto: Ľubomír Hudačko

Plameň pokoja, lásky a nádeje z Baziliky Narodenia Pána v Betleheme si budú môcť odpáliť a odniesť domov aj Prešovčania. A postarajú sa o to skauti. Už v túto sobotu 17. decembra ho doručia skautské posádky prostredníctvom vlakov do viac ako 330 miest a obcí, nevynímajúc ani Prešov.

Po vyše 11 hodinách

„Na vlakových staniciach, kam v sobotu dorazí Betlehemské svetlo, už budú čakať skauti s lampášmi a až do Štedrého dňa ho budú roznášať v jednotlivých mestách a obciach, do nemocníc, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti, azylových domov, na sv. omše, alebo ho doručia k ľuďom priamo domov,” vysvetlil Marián Suvák, koordinátor Betlehemského svetla na Slovensku. Skauti vyrážajú z humenskej stanice smer Prešov v sobotu o 19:34. "A po viac ako 11 hodinách dorazí o 21:14 do svojej poslednej zastávky – Prešova – osobný vlak 9122,” dodal Suvák.

Svetlo si budeme môcť odpáliť už zajtra na stanici, no najmä v centre mesta. „Odpaľovanie betlehemského svetla po sídliskách v Prešove viac-menej budú zabezpečovať štyri skautské súbory, ktoré v Prešove máme. Kto príde na stanicu už v sobotu, môže si svetlo odpáliť aj tam. Najväčší priestor ale na to bude 23. decembra pred konkatedrálou sv. Mikuláša v centre mesta. Bude tam malý stánok a stihnúť sa to bude dať od 10.00 do 19.00 hodiny. Na Štedrý deň potom od 7.00 do 12.00, takisto pred týmto kostolom,“ uviedol Martin Kovalík, štatutárny zástupca 49. skautského zboru Geronimo Prešov.

Aj na sídliskách

Ako Kovalík pokračoval, možnosť odpáliť si svetlo bude potom na Štedrý deň aj na Sekčove pri kostole Krista Kráľa a na Šváboch pred Rímskokatolíckym kostolom Najsvätejšej Trojice na Solivare. „A takisto aj na Sídlisku III, pri Rímskokatolíckom kostole Kráľovnej pokoja. Vždy 24. decembra pred obedom,“ konkretizoval na záver.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM