Monika Földešiová Rôzne

Sviatok sv. Floriána hasiči oslávia v centre mesta

Prezentáciu činnosti hasičov, ukážky techniky i pripravenosti záchranárov na zásahy pri mimoriadnych situáciách, to všetko budú môcť obyvatelia i návštevníci mesta Prešov sledovať v piatok 6. mája popoludní v pešej zóne.

Podujatie pripravili Krajské riaditeľstvo spolu s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove v spolupráci s Okresným výborom Dobrovoľnej požiarnej ochrany v Prešove a Mestským úradom pri príležitosti sviatku sv. Floriána – patróna hasičov.
„Príslušníci HaZZ denne zasahujú pri udalostiach, pri ktorých často dochádza k ohrozeniu života, zdravia občanov alebo majetku. Naším cieľom je, aby sme na simulovaných situáciách ukázali občanom, aké náročné úlohy musia hasiči zvládať a ako sú na to pripravení,“ uviedol hovorca KR HaZZ v Prešove Peter Kovalík.
Dodal, že ukážky zásahov, ktoré sa začnú okolo 13. hodiny, majú aj preventívny charakter, nakoľko i návštevníci tohto podujatia si budú vedieť lepšie predstaviť nebezpečenstvo, ktoré môže hroziť následkom nezodpovedného konania ľudí.
Kovalík spresnil, že hasiči predvedú divákom v centre mesta zásah pri simulovaných dopravných nehodách, budú likvidovať požiar horiaceho auta a svoje zručnosti predvedú aj mladí členovia dobrovoľných hasičských zborov.
„Pravdepodobne najlákavejšou ukážkou bude zásah lezeckej skupiny pri evakuácii osôb z väčších výšok. Pomocou lán a sedačky budú evakuovať osoby z veže Konkatedrály Sv. Mikuláša,“ uviedol hovorca.
Ako dodal, podujatia a Dni otvorených dverí v týchto dňoch pripravujú pre žiakov základných a materských škôl aj ďalšie hasičské stanice vo viacerých okresoch Prešovského kraja.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM