Michala Halásová Rôzne

Svetová premiéra na ZŠ Mukačevská: Primátor si zmeral sily so siedmakmi

Primátor Pavel Hagyari si na ZŠ Mukačevská zmeral sily so siedmakmi v šachu a basketbale. Išlo o pilotný zápas projektu „Poď si zahrať kalokagatiu“.

Ilustračný obrázok k článku Svetová premiéra na ZŠ Mukačevská: Primátor si zmeral sily so siedmakmi
Zdroj: Dnes24.sk

Primátorovi Hagyarimu pri zápase pomáhal aj medzinárodný šachový veľmajster Martin Mrva. „Základným cieľom projektu bolo aktívne podnietenie mladej generácie k harmonickému rozvoju tela a mysle, a to hravou formou,“ prezradila hovorkyňa radnice Jana Jurčišinová.

Kalokagatia bola v antickom svete chápaná ako harmónia duše a tela.Do novodobého projektu boli vybrané dve disciplíny – šach a basketbal. Pravidlá zápasu spočívali v spojení týchto disciplín. Zápas hrali 2 družstvá zložené z 8 hráčov, každý hráč súťažil v 2 navzájom prepojených disciplínach. Zápas začal partiou šachu, hralo sa podľa pravidiel šachu s tým, že po každom ťahu pešiakom získava hráč právo streľby na basketbalový kôš a v prípade strelenia koša získava hráč 1 bod.

Za víťazstvo v partii šachu, to znamená za zmatovanie súperovho kráľa získava hráč 5 bodov. Víťazné družstvo bolo to, ktoré nahralo vyšší počet bodov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM