Marcel Mojžiš Rôzne

Svätý otec z bronzu: Sochu pápeža požehnajú 15. júla!

Socha pápeža Jána Pavla II., ktorý pred 17 rokmi navštívil metropolu Šariša, bude stáť v centre Prešova medzi dvomi kostolmi. Dekan rímskokatolíckej farnosti sv. Mikuláša v Prešove Jozef Dronzek prezradil, že oficiálne požehnanie sochy sa uskutoční 1

S myšlienkou inštalovať sochu, ktorá by pripomínala návštevu pápeža z roku 1995 v Prešove, prišiel pred niekoľkými rokmi prešovský dekan, dnes už biskup Stanislav Stolárik. Dronzek zdôraznil, že toto dielo má ľuďom pripomínať život a duchovný odkaz významnej osobnosti novodobých svetových dejín. Umiestnenie sochy a jej samotný vzhľad majú symbolizovať niekoľko významných faktorov, ktoré sa spájajú s týmto pápežom.

Konštatoval, že pomerne dlhý čas sa diskutovalo o tom, kde by bolo najvhodnejšie miesto pre toto dielo. Komisia nakoniec dospela ku konsenzu, že najvhodnejším bude priestor medzi Konkatedrálou sv. Mikuláša a evanjelickým Kostolom sv. Trojice. „Meter – dva od tohto priestoru kráčal pápež, keď sa išiel modliť k pamätníku Caraffových jatiek. Priestor medzi kostolmi akoby znázorňoval veľkú iniciatívu, ktorú pápež venoval ekumenickému procesu,“ povedal Dronzek.

Gesto na mieste popravy[/size][/co­lor]

Gesto pápeža, ktorý sa modlil na mieste, kde boli popravení prešovskí mešťanostovia, prijali veľmi pozitívne predovšetkým evanjelici. Dronzek zdôraznil, že aj keď ide o veľkú osobnosť, dielo nie je monumentálne ani robustné. **„Proporčné zobrazenie sochy vyjadruje vnútro pápeža, aký bol, že mu nikdy nešlo nejaký veľký triumfalizmus, ale v skôr v pokore a skromnosti hľadal človeka, preto ani socha nebude vysoká, bude pozývať k dialógu,“ **vysvetlil dekan.

Komisia zverila vytvorenie sochy košickému sochárovi Petrovi Beňovi. Bronzová socha bude umiestnená na zhruba 15 centimetrov vysokom podstavci a spolu s ním bude merať 250 centimetrov. **„Ján Pavol II. je zobrazený v takej pozícii, ako si najviac pamätáme. Stojí v pokore, so sklonenou hlavou pri modlitbe,“ **povedal autor s tým, že práca na soche mu trvala asi 1,5 roka.

Program celý týždeň[/size][/co­lor]

Samotnému aktu požehnania sochy bude celý týždeň predchádzať program v konkatedrále i ďalších prešovských kostoloch pozostávajúci z prednášok zameraných na osobnosť Jána Pavla II. Dronzek pripomenul, že zámer sa podarilo realizovať vďaka prešovskému VÚC, ktorý poskytol 54 000 eur, mesto prispelo pozemkom a sumou 5 000 eur. Ďalšie peniaze dala cirkev a mnohé práce sa podarilo urobiť aj vďaka dobrovoľníkom.

[color=#ff0000]­Súvisiaci článok [link=http://www­.presov24.sk/clan­ky?extend.136235_No­va-socha-v-meste:-Modliaci-sa-papez-z-bronzu!]Nová socha v meste: Modliaci sa pápež z bronzu![/link]

presov24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM