Ľubomír Hudačko Rôzne

Súťaž kresleného humoru: Zlatý súdok oslavuje 20 rokov, v Prešove odovzdali ceny

Organizátori súťaže kresleného humoru Zlatý súdok vyhlásili v Prešove výsledky a odovzdali ceny. Deje sa tak už 20 rokov vždy na začiatku apríla. Niekoľko prác došlo aj z metropoly Šariša.

Ilustračný obrázok k článku Súťaž kresleného humoru: Zlatý súdok oslavuje 20 rokov, v Prešove odovzdali ceny
Zdroj: Webnoviny.sk

Držiteľom hlavnej ceny je tento rok poľský autor Krzysztof Grzondziel. Konateľ súťaže Fedor Vico uviedol, že rád však spomína na kresbu, ktorá asi pred piatimi rokmi došla zo prešovskej Starej Tehelne, kde bývajú najmä Rómovia.

Najlepšie práce zo súťaže kresleného humoru Zlatý súdok sú vystavené v Šarišskej galérii v Prešove. Zlatý súdok vznikol na pôde Pivovaru Šariš. Jeho bývalý majiteľ súhlasil s vydávaním humoristicko-satirického časopisu Bumerang, ktorého redakcia začala 1. apríla 1995 písať aj prvú kapitolu tejto súťaže.

„Do tohtoročnej súťaže sa zapojilo približne 160 autorov z 38 štátov sveta, došlo približne 400 prác. Medzi krajiny, z ktorých predtým práce neboli, patria napríklad Thajsko a Indonézia,“ dodal Vico. Témou súťaže je pivo, podľa Vica každoročne sa opakuje motív peny, obláčikov alebo Sochy slobody s pivom v ruke, ale ten, kto príde s novou myšlienkou, ten väčšinou získa cenu.

Tento rok je to kresba Krzysztofa Grzondziela, na ktorej chlap objíma krígeľ piva, ale rúčka z neho mu siaha až do vrecka a vyberá peňaženku. Toto je podľa Vica iný, aj sociálny pohľad na tému piva. Prvú cenu získal Srb Sasha Dimitrijevic, ktorý poslal kresbu Poslednej večere, na ktorej Ježiš s apoštolmi pijú pivo, iba Judáš pije víno. Najviac prác bolo tento rok z Poľska, čo je už tradíciou.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM