Ľubomír Hudačko Rôzne

Supermesiac bol vidieť aj v našom meste: Takto sa ho podarilo zachytiť, FOTO

Prešovčania mohli v prípade vyjasnenia oblohy v pondelok takisto pozorovať tzv. supermesiac. Zachytil ho aj čitateľ Dušan, pozrite si to vo fotogalérii.

Ilustračný obrázok k článku Supermesiac bol vidieť aj v našom meste: Takto sa ho podarilo zachytiť, FOTO
4
Galéria
Zdroj: Dušan Guman

Počas supersplnu bol Mesiac 356 509 kilometrov od Zeme. Superspln sa opakuje spravidla aj niekoľkokrát ročne, tento však bol najväčší od 26. januára 1948. Zachytiť jeho jasnú tvár stihol aj Prešovčan Dušan Guman.

„Fotografie vznikli zo Sabinovskej ulice v pondelok po ôsmej hodine večer. Mesiac sa však chvíľami skrýval za mraky a tak nebolo isté, či sa nejaký ten záber podarí. Mimochodom, keď sa na oblohe objavil, veľmi silno svietil. Ako silný neón,“ povedal pre spravodajský portál Prešov 24 Dušan.

Ako však k téme uviedol predseda jedného zo slovenských Astronomických klubov Jaroslav Merc, o extrémny rozdiel v tomto prípade však nešlo. "Je pravda, že tento spln bol približne o 14 percent väčší a o 30 percent jasnejší, ako spln, ktorý nastáva počas momentu, kedy je Mesiac v apogeu, ale nie je to extrémne výrazný rozdiel, ako by sa mohlo zo „super“ názvu zdať,“ upozornil astronóm. Ako ďalej dodal, v pondelok ale nastal najväčší spln Mesiaca od roku 1948.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: Ilustračné

Supermesiac v Prešove: Takto ho zachytil čitateľ Dušan
4
Galéria
Zdroj: Dušan Guman
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM