Správy

Super pomocník v prešovskej škole: Pomáha im robotický čašník, roznáša jedlá a nápoje

Je intuitívny a reálne mapuje prostredie, v ktorom sa nachádza, takže sa dokáže vyhnúť prekážkam.

Ilustračný obrázok k článku Super pomocník v prešovskej škole: Pomáha im robotický čašník, roznáša jedlá a nápoje
Zdroj: Prešovský samosprávny kraj

V reštaurácii Strednej odbornej školy (SOŠ) gastronómie a služieb v Prešove roznáša jedlo robotický čašník. Je jednou z inovatívnych technológií, ktoré škole pribudli vďaka grantu z Nórska.

Škola vo vyučovaní používa virtuálnu realitu a nové didaktické prístupy. TASR o tom informovala Daša Jeleňová, hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK), ktorý je zriaďovateľom ško­ly.

Ako povedala, nórsky grant bol vo výške 198-tisíc eur, pričom projekt Inovatívne vzdelávanie ako nástroj na reflektovanie environmentálnych výziev a potrieb trhu práce bol spolufinancovaný zo štátneho rozpočtu sumou 30-tisíc eur.

Rýchlo sa prispôsobia

„Moderné vybavenie a nové technológie rozšírili kompetencie učiteľov, ktorí do výučby vďaka tomu zapracovali inovácie a atraktivitu, čo prispelo k zvýšeniu záujmu žiakov o štúdium. Na druhej strane ukazujeme zamestnávateľom, že sa vieme veľmi rýchlo prispôsobovať novým trendom a máme záujem vylepšovať vzdelávacie procesy,“ uviedol vedúci odboru školstva Úradu PSK Ján Furman.

Výsledkom projektu sú nové učebné materiály, ako aj používanie moderných nástrojov informačno-komunikačných technológií a inovatívnych technológií vo výučbe či v rámci obsluhy.

V škole pribudol robotický čašník, ktorý v školskej reštaurácii vykonáva roznášku jedla a nápojov. Je intuitívny a reálne mapuje prostredie, v ktorom sa nachádza, takže sa dokáže vyhnúť prekážkam.

V slovenskom jazyku

Disponuje hlasovou umelou inteligenciou, so zákazníkmi komunikuje v slovenskom jazyku.

„Na škole sa takisto dovybavili učebne, okrem iného laboratórium, a to novými stolmi a prístrojmi, ktoré umožňujú inkluzívne vzdelávanie aj znevýhodneným skupinám. Žiaci a učitelia využívajú nové typy softvérov, virtuálnu realitu, robotické stavebnice aj videokonferenčný systém. Novinkou sú takzvané inteligentné kvetináče, v ktorých sadia žeruchu, reďkovku či rukolu a iné rastliny využiteľné v gastronómii,“ priblížila výsledky projektu riaditeľka SOŠ gastronómie a služieb v Prešove Andrea Klačeková.

Partnerom školy v projekte sa stala Stredná odborná škola za polárnym kruhom v Nórsku. V rámci spolupráce a výmeny skúseností ju učitelia prešovskej školy navštívili v novembri uplynulého roka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM