Správy

Štvrtina ZSS je v Prešovskom kraji v karanténe: Nepriaznivé to je najmä v Ličartovciach

Pre ochorenie Covid-je 19 v karanténe šesť z 25 zariadení sociálnych služieb (ZSS) v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK).

Ilustračný obrázok k článku Štvrtina ZSS je v Prešovskom kraji v karanténe: Nepriaznivé to je najmä v Ličartovciach
Zdroj: TASR/Lukáš Mužla

Ako vyplýva z vyjadrení Ley Heilovej z oddelenia komunikácie a prevencie úradu PSK, najhoršia situácia je v Centre sociálnych služieb (CSS) Clementia v obci Ličartovce v okrese Prešov a v ZSS Dotyk v Medzilaborciach, kde jeden z klientov, pozitívne testovaných na nový koronavírus, zomrel.

Počet pozitívnych

Po pretestovaní PCR testami evidujú v ZSS Dotyk spolu 27 pozitívnych prijímateľov sociálnych služieb z celkového počtu 35 a tiež osem spomedzi 29 testovaných zamestnancov.

Ako Heilová spresnila, traja z pozitívne testovaných klientov sú momentálne hospitalizovaní, prejavuje sa u nich slabosť a zvýšená teplota.

„Bohužiaľ, jeden klient, ktorý bol hospitalizovaný v nedeľu s negatívnym výsledkom po antigénovom testovaní, no po pretestovaní PCR testom sa preukázala jeho pozitivita, zomrel,“ doplnila. Spomedzi pozitívne testovaných zamestnancov majú byť traja v domácej izolácii, na pandemickej PN sú tiež ďalší traja a dvaja, bez príznakov, sú v „covidovom tíme“.

Situácia v Ličartovciach

Kraj v ZSS Dotyk pristúpil k PCR testovaniu po tom, čo antigénové testy vykonané v pondelok 7. decembra preukázali pozitivitu u polovice klientov. Situáciu v zariadení konzultujú s regionálnymi hygienikmi, ktorí k rovnakému dátumu nariadili karantenizovanie zariadenia.

„Najvypuklejšia situácia je aktuálne v CSS Clementia v Ličartovciach. Po PCR testovaní sa preukázala pozitivita u 57 prijímateľov z celkového počtu 77,“ uviedla ďalej Heilová s tým, že príznaky ochorenia, zvýšená teplota, sa prejavili len u jedného z nich. Pozitívne vyšli testy aj siedmim zo 61 zamestnancov zariadenia.

Dvaja z nich sú práceneschopní. Aj toto zariadenie má komunikovať s hygienikmi v súvislosti s jeho uzatvorením do karantény.

Ako Heilová dodala, bez prípadov ochorenia Covid-19 je momentálne osem spomedzi 25 krajských ZSS, ďalšie evidujú individuálne prípady.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM