Správy

Štúrovská generácia študovala v Prešove: Pred PKO si ich symbolicky pripomenuli

V Prešove študovali aj významní národovci, ako Michal Hlaváček, Mikuláš Ferienčík, Leopold V. Abaffy, Michal Miloslav Hodža či Jonáš Záborský.

Ilustračný obrázok k článku Štúrovská generácia študovala v Prešove: Pred PKO si ich symbolicky pripomenuli
Zdroj: Dom Matice slovenskej

Na nádvorí pred Parkom kultúry a oddychu (PKO) v Prešove si v utorok pripomenuli významných štúrovcov. Na spomínanom mieste v meruôsmych rokoch rečnili. TASR o tom informovala riaditeľka Domu Matice slovenskej v Prešove Sláva Jurková.

„Scénickou ukážkou z tohto obdobia z Prešova sa predstavil divadelný odbor Matice slovenskej. Kultúrny program vyplnila Ľudová hudba Čardáš z Prešova. Po oficiálnej časti sa viedli príjemné rozhovory o štúrovskej generácii, ktorá v Prešove študovala i rečnila pred PKO v meruôsmych rokoch,“ povedala Jurková.

Na podujatí sa zúčastnil viceprimátor Prešova Pavol Neupauer, vedúci odboru školstva, kultúry a cestovného ruchu Mestského úradu v Prešove Igor Hodžia, vedúca odboru kultúry Prešovského samosprávneho kraja Emília Antolíková a predseda Matice slovenskej Marián Gešper.

Po príhovoroch položili vence k pamätnej tabuli na PKO.

Ako dodala Jurková, v Prešove študovali mnohí významní národovci, nielen štúrovskej generácie, ako napríklad Michal Hlaváček, Mikuláš Ferienčík, Leopold V. Abaffy, Michal Miloslav Hodža, Jonáš Záborský, Ján Francisci Rimavský a ďalší.

„Ďalší významný štúrovec, Bohuslav Nosák Nezabudov, sa zúčastnil na revolúcii v rokoch 1848 až 1849 a bol aj väznený. Po skončení revolúcie sa utiahol k svojmu bratovi, taktiež štúrovcovi Bohumilovi Teofilovi Nosákovi do Sabinova, kde jeho brat pôsobil ako evanjelický farár,“ priblížila Jurková.

Ako ďalej povedala, začiatkom marca v roku 1849 sa v Prešove zastavili aj predstavitelia Slovenskej národnej rady Ľudovít Štúr a Michal Miloslav Hodža. Privítali ich široké vrstvy obyvateľstva, mešťania, ľud aj šľachta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM