Ľubomír Hudačko Rôzne

Strašiak, ktorý špatí Prešov: Niekdajšie kasárne na Masarykovej chátrajú už celé roky! FOTO

Celé roky ich priestory už len chátrajú. Reč je o niekdajších kasárňach na Masarykovej ulici v Prešove, ktoré špatia naše mesto. Čo na to vlastník týchto budov?

Ilustračný obrázok k článku Strašiak, ktorý špatí Prešov: Niekdajšie kasárne na Masarykovej chátrajú už celé roky! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Ľudí na Masarykovej ulici v Prešove čaká naozaj smutný pohľad. Stačí svoj zrak uprieť na chátrajúce budovy niekdajšich kasární.

Priestor chátra od roku 1998

Na Odbore hlavného architekta mesta Prešov sme zisťovali, kto je vlastníkom budov a odkedy tento priestor chátra. „Vlastníkom chátrajúcich budov na Masarykovej ulici v Prešove je Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky. Pred rokmi plnili tieto budovy funkciu kasární, ktoré využívali vojaci. Priestor však od roku 1998 chátra a o areál ako celok nie je postarané,“ uviedli redakcii Prešov 24 z Odboru hlavného architekta.

Vlastník je v súlade s dokumentáciou overenou stavebným úradom a s rozhodnutím stavebného úradu, do ktorého spadá stavebné povolenie a kolaudačné rozhodnutie povinný udržiavať stavbu v dobrom stavebnom stave tak, aby nevznikalo nebezpečenstvo požiarnych a hygienických závad, aby nedochádzalo k jej znehodnoteniu, alebo ohrozeniu jej vzhľadu a aby sa čo najviac predĺžila jej užívateľnosť.

Neraz sa narazí na problém

„Vlastník budov na Masarykovej ulici sa na nás však so žiadosťou o riešenie problému neobrátil. Ak vlastník stavbu riadne neudržiava, môže mu stavebný úrad vo verejnom záujme nariadiť, aby sa v určenej lehote a za určených podmienok postaral o nápravu,“ dozvedeli sme sa ďalej z prešovského Odboru hlavného architekta. V prípade, že by sa k tomu pristúpilo, zvolaný by bol štátny stavebný dohľad za účasti vlastníka stavby a relevantných zložiek. Tie by sa k prípadu vyjadrili a mohli by prijať nevyhnutné opatrenia k tomu, aby sa vykonali statické zabezpečovaci­e práce.

„Následne by bol v tom prípade vlastník vyzvaný, aby havarijné prvky odstránil. Neraz sa však narazí na problém donútiť vlastníka, aby stavbu dal do vyhovujúceho stavu,“ zakončili prešovskí odborníci.

Reakcia ministerstva

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky potvrdilo, že v areáli bývalých kasární na Masarykovej ulici v Prešove sú dve stavby v jeho správe.

„Tieto budovy niekdajší Krajský úrad v Prešove dostal do správy v roku 1998 a to na základe zmluvy o prevode s ministerstvom obrany. V správe ministerstva vnútra sú tieto nehnuteľnosti od novembra 2003. Účelom prevodu bolo postupne ich pripraviť pre potreby archivárov v Prešove. Rátalo sa s vypracovaním projektovej dokumentácie chátrajúcich budov, k čomu však nedošlo z prozaických dôvodov – nedostatok finančných prostriedkov,“ uviedli z Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra. Nedostatok archívnych priestorov sa v súčasnosti rieši formou nájomnej zmluvy s mestom Prešov a to prenajímaním si budov na Slovenskej ulici.

„Ekonomické pracoviská MV SR po dôkladnej analýze situácie v roku 2015 navrhli vyhlásiť spomínané budovy na prebytočný majetok. V dohľadnom čase ministerstvo vnútra v tejto veci rozhodne. Ak budú budovy vyhlásené za prebytočný majetok, bude sa postupovať v zmysle zákona o správe majetku štátu,“ zakončili informácie z ministerstva na margo chátrajúcich budov. A ako to na predmetnej ulici vyzerá dnes si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Môže vás zaujímať:

Nevidiacim pomôže, v noci však obyvateľom lezie na nervy: Hovoriaci semafor v Prešove je pod paľbou kritiky

FOTKY, ktoré dostanú aj vás: Zaspomínajte si na časy, keď v centre Prešova bolo kúpalisko

FOTO: Vysloviť spoločné Áno je v nich zážitok. 4 najkrajšie svadobné miesta v Prešove a okolí

Strašiak na Masarykovej ulici v Prešove: Opustené kasárne špatia mesto
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM