Tlačové správy

Statočný Marcus pomohol zranenej vychovávateľke: Hoci sám má hendikep, pôjde si za snom!

Detský čin roka opäť ponúka silné príbehy, ktoré chytia za srdce. Jedným z hrdinov je Marcus z prešovskej školy a tiež kolektív žiakov z Bardejova.

Ilustračný obrázok k článku Statočný Marcus pomohol zranenej vychovávateľke: Hoci sám má hendikep, pôjde si za snom!
Zdroj: TASR/AP

Takéto skutky by nemali ujsť pozornosti. Neraz sa totiž deti vedia zachovať naozaj príkladne.

Práve takéto udalosti si všíma projekt Detský čin roka, ktorého jubilejný 20. ročník prebieha pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej a pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

Statočný mladík

Duchaprítomnosť preukázal napríklad statočný mladík z prešovskej Katolíckej spojenej školy sv. Mikuláša v školskom roku 2019/2020. Príbeh „Marcus podal prvú pomoc zranenej vychovávateľke“ napísal sám.

„30. júna 2020 sa stala taká vec. Išiel som do detského domova a keď som zazvonil a prišiel k dverám, vychovávateľka spadla zo schodov. Povedal som, aby mi rýchlo otvorila. Bál som sa, že nemôže, ale stihla to. Okamžite som deťom, ktoré boli doma kričal, aby mi doniesli studený uterák a dal som jej ho na nohu. Spomenul som si, že jej musím dať ľad, aby som zmiernil bolesť. Z drievok som potom urobil dlahu a obviazal nohu,“ opísal krušné momenty po zranení Marcus. Následne zavolal na 155 a všetko dopodrobna povedal. Medzitým prišli dvaja vychovávatelia.

Sám má hendikep

„Podľa mňa to bol zlomený členok. Keďže mám pätnásť rokov a chodil som na záchranársky krúžok, tak som vedel, čo mám robiť, a pritom mám iba jeden a pol ruky. To ale nie je podstatné. Dúfam, že naša vychovávateľka bude v poriadku. Chcem byť záchranárom, ale, bohužiaľ, mám hendikep a nemôžem ním byť, ale stále si pôjdem za svojím snom,“ dodal na záver dojímavé slová statočný hrdina.

Podporiť Marcusa môžete hlasom TU.

Výnimočná trieda

Na Šariši sa zrodil aj ďalší silný skutok, tentoraz od žiakov 8. triedy na ZŠ Komenského v Bardejove. List k príbehu „Žiaci organizujú charitatívne akcie“ napísala pedagogička Erika Baldovičová, skutok vykonal spomínaný kolektív žiakov v školskom roku 2019/2020.

„8. A je výnimočná trieda pätnástich žiakov. Keď boli štvrtákmi, pod vedením svojej triednej učiteľky Andrey Tribusovej zorganizovali v priestoroch školy predaj vlastnoručne upečených koláčikov pre žiakov, rodičov a učiteľov pod názvom Koláčiky pre SOS psíky. Finančným výťažkom pomohli opusteným zvieratkám v miestnom útulku. Keď som sa v piatom ročníku stala ich triednou ja, ich prvá otázka bola, či môžu aj naďalej pokračovať v zbierkach pre tých najzraniteľnej­ších,“ prezradila dojímavé momenty, ktorými sa jej hneď prezentovali.

Viac než 1 100 eur

Odvtedy sa ich snaha stala tradíciou. Každoročne pred Vianocami organizujú charitatívne akcie, ktoré sa ale líšia od tradičných zbierok tým, že deti samy doma upečú rôzne koláče, medovníky a iné dobroty. V škole ich ponúkajú na predaj.

„Výťažok venujú na charitatívne účely. Týmto spôsobom už darovali spolu viac ako 1 100 eur rôznym organizáciám, ktoré sa starajú o tých, ktorí to najviac potrebujú,“ píše sa ďalej v liste. Na začiatku takto pomohli opusteným psíkom z OZ SOS psíky v Bardejove. Ako piataci a šiestaci odovzdali vyzbieranú sumu mentálne postihnutým klientom z Domova sociálnych služieb v Bardejove. A v siedmom ročníku svojou zbierkou obdarovali opustené deti z Detského domova v Prešove.

Pre rodiny v núdzi

„Týmto deťom navyše vyzbierali a priniesli aj hry, knihy a hračky, z ktorých už vyrástli, ale ktoré ešte mohli poslúžiť a potešiť. Ostatnou vianočnou akciou a zbierkou pomohli opusteným matkám s deťmi aj rodinám v núdzi v Centre pre obnovu rodiny v Prešove. Navyše peniažky, na prosbu centra, premenili na potraviny a potreby do domácnosti, a pár dní pred Vianocami s potešením dopravili,“ uviedla ďalej vyučujúca s tým, že najvzácnejším pre žiakov odovzdávanie daru.

„Moji ôsmaci vedia, že nie každý má v živote šťastie. Viem, že škola má v prvom rade vzdelávať, no v rovnakej miere má aj vychovávať, aby sme svet zanechali v dobrých rukách. A tým najlepším vedomím je fakt, že za sebou zanechávame mladých ľudí, ktorí v prvom rade nezabúdajú byť človekom,“ odala na záver v liste učiteľka Erika.

Podporiť kolektív 8. A triedy ZŠ Komenského v Bardejove môžete TU.

PR – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Detskycin.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM