Ľubomír Hudačko Správy

Štátny železničný dopravca ohlásil zmeny: Tieto môžu Prešovčanov zaujímať najviac

Štátny železničný dopravca predstavil, k akým zmenám cestovného poriadku onedlho dôjde. Vybrali sme pre vás tie, ktoré môžu Prešovčanov zaujímať najviac.

Ilustračný obrázok k článku Štátny železničný dopravca ohlásil zmeny: Tieto môžu Prešovčanov zaujímať najviac
Zdroj: TASR

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) predstavila nový cestovný poriadok, ktorý začne platiť od 10. decembra. Do nasledujúcich riadkov sme vybrali tie zmeny, ktoré by Prešovčanov a spol. mohli zaujímať najviac.

  • Najrýchlejší pár vlakov InterCity – IC 510/513, ktorý prejde trať Košice – Bratislava za 4 hodiny a 42 minút, pôjde ďalej z Bratislavy do Viedne a späť ako vlak kategórie REX. Cestujúci nebudú musieť v bratislavskej hlavnej stanici prestupovať, dopravca len vymení rušeň. Skráti sa aj celkový čakací čas – do Viedne o 1 minútu a späť o 3 minúty. Cesta priamym IC vlakom z metropoly východu do hlavného mesta Rakúska potrvá 6 hodín a 12 minút, opačným smerom 6 hodín a 15 minút.
  • Celkový jazdný čas najrýchlejšieho páru IC 510/513 zostane teda zachovaný, pri ostatných IC vlakoch medzi Bratislavou a Košicami sa skráti na 4 hodiny a 54 minút.
  • Okrem toho sa zruší nedeľné IC 514, pretože všetky IC vlaky budú premávať bez obmedzení denne.
  • V dôsledku zvýšenia rýchlosti na 160 km/h v úseku Bratislava – Púchov dôjde k skráteniu cestovného času rýchlikov a väčšiny regionálnych rýchlikov. Cesta „šesťstovkového“ rýchlika z Bratislavy do Košíc celkovo potrvá 5 hodín a 50 minút.
  • Vo vlakoch EC 282/283 bude možné celoročne cestovať priamym lôžkovým vozňom na trase Prešov – Bratislava – Brno až po Prahu.
  • Na trať Košice – Prešov – Lipany sa vrátia moderné poschodové súpravy.
  • Čas jazdy z Prešova do Košíc sa v siedmich spojoch denne skráti zo 42 minút na 38 minút. Po zastávke Kysak už nasleduje cieľová stanica Košice.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM