Správy

Štát Prešovu poskytne viac ako 2,2 milióna eur: Na čo peniaze radnica použije?

V súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 schválili prešovskí mestskí poslanci finančnú výpomoc od štátu. Primátorka vysvetlila, ako to mesto využije.

Ilustračný obrázok k článku Štát Prešovu poskytne viac ako 2,2 milióna eur: Na čo peniaze radnica použije?
Zdroj: pixabay

Prijatie návratnej finančnej výpomoci od štátu na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020 v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 schválili v stredu prešovskí mestskí poslanci.

Čo nemôžu

Jej výška pre mesto Prešov bola vyčíslená na viac ako 2,2 milióna eur.

„Použijeme ju v prvom rade na to, čo sme mali v pôvodnom rozpočte. Museli sme prijať reštriktívne opatrenia. Samozrejme, sú tam aj isté úpravy, a to v tom, že, keďže ide o smernicu európskej únie, dá sa použiť iba na nehospodársku činnosť. To znamená, nemôžeme ju použiť napríklad na investičné akcie, ktoré by mohli generovať niekedy budúci zisk,“ uviedla primátorka Prešova Andrea Turčanová.

Financie plánuje radnica využiť ne bežné výdavky, ktoré sú oprávnené.

Kosenie, údržba

„To, čo vlastne samospráva robiť musí a má povinnosť, a to je kosenie, údržba stromov či opravy komunikácií. Tam, kde ďalší finančný príjem z toho mesto mať nebude, ale sú to jeho samosprávne funkcie,“ priblížila primátorka. Zo štátnej pomoci budú podľa jej slov financovať už aj zrealizované aktivity.

„Uznesenie vlády bolo, že aj investičné akcie, ktoré boli už zrealizované v tomto kalendárnom roku vieme z toho refinancovať. Čo sa týka ostatných vecí, ideme do tých, ktoré ešte nie sú vyplatené a budeme vyplácať tak, aby konečné zúčtovanie mohlo byť ku koncu roka 2020, lebo takto je viazaná návratná finančná výpomoc,“ dodala Turčanová.

V obrazoch si pozrite zábery z protestného pochodu za práva zamestnancov.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Hl. foto: ilustračné

Obrazom: Protest odborárov v Prešove, nesúhlasia s krokmi vlády
28
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM