Správy

Štart škôl v Prešove: Hygienické a bezpečnostné opatrenia platia aj pre rodičov

Po desiatich týždňoch otvorí v pondelok 1. júna svoje brány v Prešove 19 materských a 12 základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

Ilustračný obrázok k článku Štart škôl v Prešove: Hygienické a bezpečnostné opatrenia platia aj pre rodičov
8
Galéria
Zdroj: TASR

Pre všetky školy platí, že pre nový koronavírus musia dodržiavať prísne hygienické, epidemiologické a bezpečnostné pravidlá. Viaceré z nich sa vzťahujú aj na rodičov, ktorí svoje dieťa privedú do školy, respektíve pred budovu. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Tomek.

Nebudú mať prístup

„Do priestorov ZŠ rodičia alebo zákonní zástupcovia detí nebudú mať prístup. Dieťa môžu odprevadiť len pred vchod do budovy. Okrem toho sa od rodičov vyžaduje dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení, ako je nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov a dezinfekcia rúk,“ uviedol Tomek s tým, že musia pre svoje dieťa zabezpečiť každý deň dve rúška a papierové jednorazové vreckovky.

Rovnako musia podľa Tomeka predložiť pri prvom nástupe žiaka do školy, alebo po každom prerušení dochádzky v trvaní viac ako tri dni písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie.

Musia tiež bezodkladne príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy informovať v prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie COVID-19.

Len 10 minút

Rodičia detí z materských škôl (MŠ) môžu vstupovať do budovy spolu so svojimi deťmi na maximálne desať minút.

„Vodiť a vyberať dieťa môže iba osoba žijúca s ním v jednej domácnosti – rodič, zákonný zástupca. V prípade, ak touto osobou bude súrodenec, musí byť starší ako desať rokov. Dieťa do materskej školy je možné sprevádzať a vyberať iba jednou osobou,“ povedal Tomek s tým, že rodičia i deti musia mať rúška, dodržiavať odstup a dezinfikovať si ruky.

Rodičia musia tiež zabezpečiť dieťaťu rezervné rúško a dať ho do skrinky, aby bolo dostupné v prípade potreby. Dieťa odovzdajú výhradne zamestnancovi, ktorý dieťa prevezme až po zmeraní teploty a na základe záveru ranného zdravotného filtra.

Predloženie vyhlásenia

„Pri prvom nástupe dieťaťa do MŠ, alebo po každom prerušení dochádzky v trvaní viac ako tri dni, písomne musia rodičia predložiť vyhlásenie o tom, že dieťa ani nikto z rodiny nemá príznaky prenosného ochorenia,“ pokračoval Tomek a dodal:

„Rovnako, že v priebehu ostatného mesiaca ani neprišiel do styku s osobou, ktorá trpela prenosným ochorením a nemá nariadené karanténne opatrenie,“ skonštatoval ďalej hovorca s tým, že rodičia musia zároveň rešpektovať pravidlá nosenia hračiek do materskej školy, stanovené riaditeľom materskej školy.

V prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie COVID-19, bezodkladne musia rodičia o tejto situácii informovať príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy. Rovnako sú povinní nahlásiť, ak dieťaťu nariadili karanténu. Dieťa je vtedy zo školy vylúčené.

Na snímkach vo fotogalérii nájdete aj ďalšie zábery na prípravy reštartu školského roka.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Obrazom: V Prešove sa školy pripravujú na reštart školského roka
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM