Ľubomír Hudačko Správy

Starenka z Prešova vo svojich 101 rokoch srší humorom: Podarená hláška, ktorou rozosmiala každého!

V septembri sa narodili tri zo šiestich prešovských dlhovekých žien. Prezradili, čo je receptom na dlhovekosť, sršia humorom a rozdávajú úsmev všade naokolo. Príkladom je aj Anna Dolhyová (101), ktorá svojou hláškou rozosmiala všetkých prítomných.

Ilustračný obrázok k článku Starenka z Prešova vo svojich 101 rokoch srší humorom: Podarená hláška, ktorou rozosmiala každého!
Zdroj: Dnes24.sk

Anna Dolhyová (101), ale aj najstaršia Prešovčanka Anna Knuthová, ktorá oslávila už 103 rokov sa zhodujú, že receptom na dlhovekost je neustála práca.

Podľa dcéry je optimistkou

Obe tvrdia, že im nechýba nič a želajú si len zdravie. Anna Knuthová (103) kvôli predchádzajúcim zdravotným problémom žije od júla v Zariadení pre seniorov Nádej. Podľa dcéry Valérie Justovej (66) je veľkou optimistkou, rada číta a rozdáva okolo seba pokoj.

V mladšom veku mala rada ručné práce, bavilo ju aj cestovanie, takže pozná všetky kúty bývalého Československa. Väčšinu svojho života prežila v Prešove, kde sa aj narodila. Istú dobu však strávila aj v Česku, v Poltári a v Košiciach. Vychovala šesť detí, má 19 vnúčat, 24 pravnúčat a už aj tri prapravnúčatá.

Dvaja synovia jej zomreli na otravu húb

Anna Dolhyová (101) pre zmenu do Prešova prišla ako deväťročná z Lenartova. „Rodičia mi zomreli, keď som mala tri roky, mama dovtedy slúžila na fare a mňa potom vychovávali farári,“ zaspomínala si na ťažké detstvo. V tom čase ju ujo chcel zobrať k sebe do Ameriky: „Rozprával však pritom, koľko ľudí sa už utopilo na lodiach, dostala som strach a ukryla som sa na pôjde až kým neodišiel.“

V Prešove prevažne slúžila u bohatších pánov, neskôr pracovala v krčme, v strojárskej fabrike, ale aj v tehelni. „Nikdy mi však nič nechýbalo, ani nechýba. Mám všetko, čo potrebujem,“ zdôraznila. Cení si, že nikdy nebola chorá a k lekárovi zašla až pred osemdesiatkou. Stále je čiperná, po sídliskovom byte, kde žije s dcérou, prejde ešte sama, do kostola, kam stále chodí si pomôže vozíkom.

Tiež mohla byť slávna

Okolo seba neustále rozdáva optimizmus a svojim životným nadhľadom i zážitkami niekoľkokrát rozosmiala všetkých gratulantov. Už viac ako 47 rokov je vdovou, no na manžela Jána neustále spomína ako na dobráka, ktorý ju nikdy nedržal doma a vždy jej odovzdal celú výplatu. Vychovala štyri deti, no žije už len dcéra Anna (59). Traja synovia zomreli ešte v mladom veku – dvaja dokonca tragicky, keď sa otrávili polievkou z húb, ktoré si nazbierali.

Svoj vek babka Dolhyová neberie ako výnimočnosť, jej babka sa totiž dožila 105 rokov a sestre do stovky chýbal mesiac: „No nemohla ešte ten mesiac potiahnuť? Bola by tiež taká slávna," zažartovala a svojím krásnym zmyslom pre humor sa jej podarilo rozosmiať všetkých naokolo. V Prešove momentálne žije šesť žien, ktoré majú nad sto rokov. Zaujímavé je, že tri z nich sa narodili v septembri. Nedávno sa stých narodenín dožila aj Terézia Jančíková.

Informácie redakcii sprostredkoval tlačový referent Msú Milan Grejták

Čítajte tiež:

Rozhovor s Prešovčanom, ktorý prežil hroznú zrážku lietadiel: Patrik opísal mrazivé okamihy

Jubliantky z Prešova: Sršia humorom a rozdávajú úsmev!
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM