Milan Jusko Rôzne

Staré ihrisko obnovili. Spokojné sú deti i rodičia

Stroje, ktoré bolo pri prácach na Sídlisku III. počuť niekoľko týždňov, vystriedal detský smiech a radosť. Slávnostne tu otvorili multifunkčný areál. Na ulici Mirka Nešpora tak vznikli tri moderné obnovené športové plochy.

Ihrisko na ul. Mirka Nešpora je po obnove v „novom šate“. V tomto prípade šlo o jedno z najviac poškodených ihrísk, ktoré tak po dokončení prác bude od dnešného dňa slúžiť deťom a športovcom jedného z najväčších sídlisk na aktívne trávenie voľného času. Dnes sa ihrisko odovzdalo do užívania obyvateľom sídliska symbolickým prestrihnutím pásky, ktorú za prítomnosti detí a poslancov Mestského zastupiteľstva v Prešove prestrihol primátor Pavel Hagyari a poslanci MsZ – predseda VMČ Milan Laca a člen predstavenstva TSmP, a.s. Stanislav Grega.

„V rámci obnovy šlo o výmenu starých asfaltových povrchov za nové s vyznačením čiar jednotlivých častí športoviska, taktiež sa zrealizovala obnova oplotenia z dôvodu bezpečnosti obyvateľov a ochrany majetku, “ uviedol Jozef Višňovský, riaditeľ TSmP. Ako dodal, vznikli tak dve veľké plochy takmer na všetky obľúbené ihriskové športy ako napr. volejbal, hádzaná, basketbal, tenis a pod.

V strede tohto multifunkčného športoviska vzniklo po ukončení prác krásne detské ihrisko s pieskoviskom, kde sa inštalovalo osem herných prvkov – preliezok a hojdačiek pre menšie deti. Táto oddychová zóna je rovnako vybavená aj špeciálnou dopadovou plochou, keďže je určená pre deti do cca piatich až šiestich rokov.

Osadením lavičiek v tomto priestore vznikla jedna príkladná športovo-oddychová plocha, ktorá slúžil všetkým vekovým kategóriám. „Je to ukážka, akým spôsobom by sme chceli upravovať aj ďalšie športové plochy v meste Prešov,“ dodal riaditeľ TSmP, a.s.

Primátor si dnes mohol nové plochy vyskúšať, spoločne si deťmi totiž aj zašportoval. „Postupne chceme revitalizovať niekoľko detských ihrísk a športovísk, začali sme Sídliskom III. a pokračovať chceme na sídlisku Sekčov a Šváby, jednoducho preto, že chceme, aby naša mládež športovala, aby sa mala kde hrať,“ povedal primátor, ktorý verí, že si Prešovčania budú túto investíciu chrániť a strážiť.

Ďalšou lokalitou, kde by sa mala takáto obnova športoviska vo vnútro blokových sústavách uskutočniť, by tak podľa slov primátora mala byť Sibírska ulica na sídlisku Sekčov. „Sme rovnako presvedčení, že sa podarí nájsť financie na pokračovanie obnovy športovísk následne aj v roku 2013, “ zdôraznil J. Višňovský.

Obnova troch ihrísk (náklady cca 15 000 eur) tvoriacich nové multifunkčné športovisko bola financovaná z časti zo servisných činností, ktoré TSmP vykonávajú podľa mandátnej zmluvy a z časti z vlastného rozpočtu spoločnosti. „Do budúcna však chceme nájsť financie aj z iných zdrojov v rámci spolupráce s firmami, prostredníctvom projektov či nadácií, “ povedal riaditeľ, ktorý na záver vysvetlil, že ich prioritou je športoviská obnovovať kvalitnými materiálmi a prvkami, aby sa v budúcnosti nevynakladali finančné prostriedky na ich opravu.

Mesto Prešov v spolupráci s Technickými službami mesta Prešov, a.s. (TSmP) týmto začalo realizáciu obnovy športovísk, ktorá vyplýva z novo schválenej koncepcie terajšieho predstavenstva. V rámci nej je definovaný cieľ obnoviť každý rok športové plochy minimálne v dvoch častiach Prešova.

prešov24 text: Veronika Kmetóny Gazdová video: Milan Jusko

Staré ihrisko obnovili. Spokojné sú deti i rodičia
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM