Ľubomír Hudačko Správy

Stanislav Kowalski o Komunitnej záhrade: Najviac ma fascinuje životaschopnosť včiel

Starostlivosť o včely si vyžaduje veľa odborných poznatkov a vedomostí. Oveľa viac k tejto téme nám prezradil včelár Stanislav Kowalski.

Ilustračný obrázok k článku Stanislav Kowalski o Komunitnej záhrade: Najviac ma fascinuje životaschopnosť včiel
10
Galéria

Včely sú v súčasnosti považované za najdôležitejšie žijúce organizmy na Zemi. Zároveň je tento druh ohrozený mnohými negatívnymi faktormi.

Tie súvisia hlavne so zmenami v ekosystéme, ktoré zapríčinil svojou činnosťou človek. V rozhovore pre Prešov 24 to prízvukuje včelár Stanislav Kowalski.

Nedokážu sa prispôsobiť

Ide podľa neho najmä o intenzívne poľnohospodárstvo, pestovanie monokultúr, nadmerné používanie pesticídov, globalizácia a s tým spojená aj migrácia nových parazitov a predátorov včiel.

„Včely sa nedokážu týmto zmenám dostatočne prispôsobiť a dá sa povedať, že v našich podmienkach včely nedokážu dlhodobo prežiť vo voľnej prírode bez starostlivosti človeka,“ povedal pre Prešov 24.

Starostlivosť o včely si tak vyžaduje veľa odborných poznatkov a vedomostí. Neustále sa hľadajú nové postupy pri ošetrovaní včelstiev, preto by sa včelári mali neustále vzdelávať. Preto je vzdelávanie a osveta hlavným poslaním Komunitnej včelej záhrady, ktorá vznikla minulý rok v Prešove na Františkánskom námestí.

Stanislav včelári už niekoľko rokov a včely ho naučili vnímať prírodu v širších súvislostiach. „Je úžasné pozorovať, aké dokonalé vzťahy panujú v prírode, ako všetko so všetkým súvisí, ako sa jednotlivé zložky vzájomne dopĺňajú a podmieňujú. U včiel ma najviac fascinuje ich životaschopnosť, veľká odhodlanosť chrániť včelstvo a pracovať v jeho prospech akoby išlo o jeden celistvý organizmus,“ vra­ví.

Historické priestory

Projekt Komunitnej včelej záhrady vznikol 20. mája 2019. Tento dátum nie je náhodný, bol vyhlásený OSN za Svetový deň včiel. Cieľom je upozorniť na určité spoločenské otázky a vyvolať o nich všeobecnú diskusiu a snáď aj vôľu tieto otázky riešiť.

V tomto prípade OSN chcela zdôrazniť naliehavú potrebu zaoberať sa zlou situáciou včiel a ostatných opeľovačov, ktoré majú obrovský význam pre zachovanie biodiverzity a od ktorých závisí prežitie všetkých zložiek nášho ekosystému, vrátane človeka.

„S veľkou radosťou som privítal ponuku Rehole menších bratov františkánov, ktorí mi poskytli na tento účel historické priestory Františkánskej bašty, ktorá dlhodobo nebola využívaná a chátrala,“ vysvetlil Kowalski.

Vzbudili záujem

Včely na historickej bašte vzbudili záujem širokej verejnosti. Do záhrady začali prichádzať návštevníci, exkurzie zo škôl, nadšenci pre ekológiu aj mnohí okoloidúci, keďže priestory bašty boli doposiaľ dlhodobo neprístupné.

Do výsadby hmyzomilných rastlín vo vyvýšených záhonoch sa zapojila aj Katedra ekológie z Fakulty prírodných a humanitných vied Prešovskej univerzity.

„Tá nám dodala sadenice rôznych druhov kvitnúcich rastlín, najmä byliniek. Výsadbou hmyzomilných rastlín sme chceli poukázať na nenahraditeľnú opeľovaciu funkciu včiel, ktorá podmieňuje harmonické usporiadanie vzťahov v prírode. Na Františkánskej bašte sa postupne vytvorila komunita nadšencov a teraz už aj priateľov, ktorých spája láska k prírode a životu vôbec,“ pridal zaujímavosť.

Cieľom Komunitnej včelej záhrady je vytvárať pozitívne príklady a posúvať ich ďalej verejnosti. V spolupráci s Katedrou ekológie sa tak začalo pracovať na niekoľkých spoločných projektoch.

Včelársky kurz

„Včelstvá zo Včelej komunitnej záhrady budú slúžiť na účely skúmania intenzity znečistenia v Prešove, ktoré bude porovnané so znečistením iných lokalít na Slovensku. Včely zbierajú totiž peľ z rastlín, ktoré kvitnú v okruhu aj 3 km. Takýto peľ je preto dokonalou vzorkou toho, čo sa v našom okolí nachádza,“ prezradil ďalej Kowalski.

V spolupráci s Katedrou ekológie tiež otvorili Včelársky kurz, ktorý je určený nielen pre študentov a zamestnancov PU, ale aj pre verejnosť.

„Záujem o tento kurz je pomerne veľký a preto vnímam pozitívne nastavenie spoločnosti k tejto téme. Cieľom tohto kurzu je naučiť poslucháčov základom včelárenia, oboznámiť ich s hlavnými problémami, ktoré sú spojené so súčasným chovom včiel, ale predovšetkým viesť ich k pozitívnemu prístupu k životnému prostrediu,“ doplnil Kowalski.

Prvé výročie od vzniku

Komunitná včelia záhrada je otvorená všetkým, je to miesto pre vytváranie priatelstiev a pozitívnych vzťahov, medzi človekom a prírodou, ale aj medzi ľuďmi navzájom. „Cieľom je pozvať ľudí, aby vnímali krásu a harmóniu stvorených vecí a spájali svoje schopnosti a sily pre spoločnú dobrú vec, ktorou je spoločná starostlivosť o veci, ktoré nám boli zverené,“ dodal na záver pre Prešov 24.

Ich aktivity nie sú financované zo žiadnych zdrojov. Vyvýšené záhony a lavičky si robia svojpomocne z vyradených dosiek a starých paliet. Rátajú sa aj s výsadbou jahôd, zeleniny a byliniek, ktoré s obľubou vyhľadávajú opeľovače. Práve 20. mája 2020 oslavuje záhrada už 1. výročie vzniku.

A v obrazoch si pozrite aj okulahodiace snímky zo spomínaného včelárskeho prostredia.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: Bašta v Prešove, včely a starostlivosť o ne
10
Galéria
Zdroj: Vlastimil Slávik

Foto: Vlastimil Slávik

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM