Futbal

Stane sa NEUVERITEĽNÉ už skutočnosťou? Mesto tvrdí: Futbalový štadión sa začne stavať!

Harmonogram prác by mal byť podľa hovorkyne mesta Prešov Terézie Rácovej otázkou niekoľkých týždňov.

Ilustračný obrázok k článku Stane sa NEUVERITEĽNÉ už skutočnosťou? Mesto tvrdí: Futbalový štadión sa začne stavať!
Zdroj: Dnes24.sk

S výstavbou Futbal Tatran Arény sa podľa mesta začne už čoskoro. V Centrálnom registri zmlúv (CRZ) bola v stredu zverejnená zmluva na výstavbu futbalového štadióna v meste Prešov.

Zmluvu, ktorá bude účinná od 1. júna 2023, uzavreli spoločnosť Futbal Tatran Aréna, s. r. o., a zhotoviteľ diela, spoločnosť AVA-stav, s. r. o.

Rokovanie o termíne

„Minulý týždeň zároveň mesto Prešov dostalo súhlasné stanovisko od Protimonopolného úradu (PMÚ) SR týkajúce sa financovania tohto projektu s vyhlásením, že nejde o nedovolenú štátnu pomoc. Rovnaké stanovisko bolo doručené Prešovskému samosprávnemu kraju (PSK), Slovenskému futbalovému zväzu (SFZ) a Fondu na podporu športu (FNPŠ),“ povedala Rácová.

Mesto Prešov podľa jej slov aktuálne rokuje o prevzatí staveniska a o termíne začiatku výstavby.

„V zmysle toho, že zmluva je po zverejnení platná, očakávame od spoločnosti AVA-stav, že nám v najbližších dňoch a týždňoch predloží harmonogram prác, na ktorý bude nadväzovať aj harmonogram čerpania jednotlivých finančných zdrojov. Po schválení tohto harmonogramu a odovzdaní staveniska sa začne s výstavbou. Cieľom mesta Prešov a spoločnosti AVA-stav je zároveň dodržať zmluvné podmienky, a teda o 18 mesiacov ukončiť výstavbu futbalového štadióna,“ doplnila Rácová.

Prešov a ME do 21 rokov

Termín realizácie je platný na základe memoranda medzi mestom Prešov a SFZ, ktoré Prešov ustanovuje ako miesto konania Majstrovstiev Európy U21 vo futbale v roku 2025.

„V tomto smere bude taktiež dôležité rokovanie správnej rady FNPŠ, v rámci ktorého by malo dôjsť k schváleniu dotácie v zmysle stanoviska PMÚ SR vo výške približne 4,8 milióna eur. V prípade, že FNPŠ schváli túto dotáciu, spoločnosť Futbal Tatran Aréna, ktorá je staviteľom a investorom celého projektu, bude mať zabezpečené finančné krytie na celú stavbu,“ dodala Rácová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM