Rôzne

Spoznajte nočnú Kalváriu: Pripravuje sa ďalší výnimočný diel Objavovania Prešova

V Prešove sa pripravuje pozoruhodný zážitok. Ten môžete zažiť na vlastnej koži počas Objavovania Prešova, pričom konkrétne pôjde o nočnú Kalváriu.

Ilustračný obrázok k článku Spoznajte nočnú Kalváriu: Pripravuje sa ďalší výnimočný diel Objavovania Prešova
Zdroj: Ján Štovka

Podujatie pripravuje už po šiesty raz tím združený pri neziskovej organizácii urbanika. Ide o netradičné spoznávanie dejín a pamiatok nášho mesta – Nočné objavovanie Prešova. A v roku 2019 sa upriami vaša pozornosť na jedinečnú barokovú pamiatku, vynímajúcu sa nad mestom – prešovskú Kalváriu.

Tá bola vysvätená pred 250 rokmi. Jej pohnutú históriu, 14 kaplniek krížovej cesty v plnej kráse so všetkými oltármi i s kaplnkou Svätých schodov, kryptou a Kostolom sv. Kríža si prezriete pod rúškom noci pri tajomnom osvetlení, so sprievodným slovom a za zvukov dobovej hudby v podaní Miriam Brandisovej z Prešovskej gotiky.

Nočné objavovanie Kalvárie môžete zažiť 7. septembra 2019 alebo 8. septembra 2019. Začiatok bude o 20:30 pred Exercičným domom sv. Ignáca, Pod Kalváriou 81 v Prešove. Sprevádzať budú Darina Petranská, Andrea Sivaničová a Jana Steinigerová. O osvetlenie sa ako zvyčajne postarajú svetelné dizajnérky z Lightroom a Hazlighting. Zvedavé deti majú vstup zadarmo. Vzhľadom na nočné podmienky a priestorové obmedzenie je počet návštevníkov limitovaný. Každý večer maximálne 200 osôb.

A ako sa dostanete k Exercičnému domu zo stanice? Trolejbusmi č. 1, 4, 8 do centra po zástavku Trojica, tam treba prestúpiť na autobus č. 15 (odchod o 20:18) po zastávku Zimný štadión. Odtiaľ pri penzióne zabočiť na ulicu Pod Kalváriou, kde sa nachádza Exercičný dom. Alebo trolejbusom č. 38 vystúpiť na zastávke Námestie mládeže hneď za mostom cez Torysu na ulici Obrancov mieru a odtiaľ asi desať minút pešo smerom ku Kalvárii.

A v obrazoch si pozrite, že na Okružnej ulici pribudla ďalšia parádna maľba. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Nová maľba pod holým nebom: Na Okružnej v Prešove pribudla aj tento rok
8
Galéria

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM