Ľubomír Hudačko Rôzne

Spomienky na rok 1989: Prešovský hudobník Edo Klena o momentke s Karlom Krylom, FOTO

Pri pripomínaní si 30. výročia Nežnej revolúcie neobídeme ani Karla Kryla. Spomienku naňho má prešovský hudobník Edo Klena, konkrétne k spoločným momentkám.

Ilustračný obrázok k článku Spomienky na rok 1989: Prešovský hudobník Edo Klena o momentke s Karlom Krylom, FOTO
2
Galéria
Zdroj: Vlado Salzer

Momentky vznikli v rámci koncertu v košickom bielom dome, vtedajšom sídle KSČ. Dnes je tam Magistrát. Zábery z roku 1989 nafotil košický fotograf Vlado Salzer.

O fotografiách

Boli sme zvedaví na reakciu Eda Klenu, ktorý dané snímky nikdy nevidel. „Dátum a ani to, čo som v tej chvíli hral, objasniť neviem. Ďakujem však za peknú fotografickú spomienku,“ povedal pre náš web Prešov 24.

Vzniklo to podľa jeho slov počas šnúry Karla Kryla po Slovensku. „Jeho manažér chcel, aby počas nej nehral sám, aby s ním v každom kraji zahral miestny pesničkár,“ zaspomínal si Prešovčan na udalosti spred 30. rokov.

Spevák si nie je istý, ale tuší, že mu volal Ivan Hoffman. „A to s tým, že ma oslovia, že im dal na mňa kontakt. Bol to môj prvý a jediný kontakt s Karlom Krylom, ktorého som poznal iba z piesní pri ohni a Slobodnej Európy,“ rozhovoril sa.

Kryl bol priateľský

V tom období podľa neho Kryl zažíval víťazný comeback. „Tých pár chvíľ, čo sme boli spolu, bol priateľský a v pohode. Ja som bol rád, že vďaka jeho aure som mohol zahrať pár svojich piesní pred natrieskanou sálou,“ uviedol nám.

Zaujímali sme sa, čo vraví na to, že Krylove piesne sú aktuálne aj dnes. „Svedčí to o tom, ako hlboko vedel vidieť do duší ľudí a o tom, že si nerobil ilúzie o dianí, čo bude nasledovať,“ do­dal.

Klenu sme sa opýtali aj na blížiace sa 30. výročie Nežnej revolúcie. „November 89 musel prísť. Experiment socializmu v konkurencii s vyspelým svetom neobstál. Môžeme byť radi, že netiekla krv. To ale čiastočne spôsobilo, že štart do kapitalizmu mali mnohí z rozličných štartovacích čiar,“ uviedol nám.

Ľudia sa majú lepšie

Pesničkár si myslí, že to ešte aj dnes spôsobuje disproporcie a schopní ľudia nie sú tam, kde by mali byť.

„Bránia im v tom neschopní, ktorí ale vedia dobre fabulovať a majú prostriedky a moc. Ľudia na Slovensku sa majú lepšie. Samozrejme, tisíce ľudí sa na nový spoločenský systém nevedelo a nevie adaptovať,“ doplnil na danú tému svoj pohľad.

Na záver dodal jedno: „Niekedy mi chýba u našich ľudí trochu sebareflexie a uvedomenia si, že žijú v Európe a dokonca v EÚ. Málo sa hovorí o tom, že je to jedno z najlepších miest pre život na našej matičke Zem,“ zakončil Klena.

A momentky fotografa Vlada Salzera s Edom Klenom a Karlom Krylom si pozrite vo vzácnej fotogalérii.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Edo Klena a Karel Kryl: Z roku 1989 majú spolu vzácne momentky
2
Galéria
Zdroj: Vlado Salzer

Hl. foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM