Ľubomír Hudačko Rôzne

Spojená škola v Prešove oslavuje jubileum: Neuveríte, koľko rokov vychováva sluchovo postihnutých!

Spojená škola Pavla Sabadoša internátna sa v celej histórii zaoberala výchovou a vzdelávaním sluchovo postihnutých detí. V Prešove je vyše šesťdesiat rokov. Na jeseň oslávi významné jubileum svojej existencie!

Ilustračný obrázok k článku Spojená škola v Prešove oslavuje jubileum: Neuveríte, koľko rokov vychováva sluchovo postihnutých!
Zdroj: TASR

Už 110 rokov vychovávajú sluchovo postihnutých. Začínala v Bratislave, chvíľu sídlila v Dubnici nad Váhom. Žiaci tu už od malička študujú podľa klasických učebných osnov, no výučba trvá o rok dlhšie, keďže súčasťou vzdelávania je prípravný ročník, v ktorom sa deti učia najmä komunikovať. Podľa riaditeľa je vzdelávanie síce rovnaké, no rozdiel je v prístupe, metóde a počte žiakov, keďže v triedach je maximálne 10 žiakov.

„Po roku 1990 sa počet detí so sluchovým postihnutím znižoval a aby bol využitý potenciál ľudí, ktorí tu pracujú, i logopédov, začali sme prijímať prvé triedy detí s narušenou komunikačnou schopnosťou, teda s rôznymi poruchami reči. K dnešnému dňu je škola z dvoch tretín pre žiakov s narušenou komunikačnou schopnosťou. Máme materskú školu pre sluchovo postihnutých a pre deti s narušenou komunikačnou schopnosťou, základnú školu a strednú odbornú školu, kde je maturitný odbor a tiež učebný odbor bez maturity,“ povedal riaditeľ školy Peter Borovský.

V tomto roku na škole maturovali žiaci v odboroch grafik digitálnych technológií a mechanik elektronických zariadení. Škola na všetkých stupňoch má dnes približne 250 žiakov v 35 triedach a spolu 103 zamestnancov. Borovský uviedol, že je najväčšou školou tohto typu na Slovensku a zabezpečuje vzdelanie pre deti z celého Prešovského a Košického kraja. Aj preto má k dispozícii i internát.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM