Ľubomír Hudačko Kultúra

Spisovateľka, čo miluje Prešov: Jej knihu učiteľky zapálili horiacimi fakľami!

Vydala ďalšiu knihu a učiteľky ju jej zapálili horiacimi fakľami! Aj keď spisovateľka Andrea Rimová obľubuje Prešov, tentoraz bola svedkom netradičného aktu v Medzilaborciach. V hlavnej úlohe bola jej nová kniha Dáždnik pre Tamaru a oheň. Aké následky to malo si pozrite vo videu!

Ilustračný obrázok k článku Spisovateľka, čo miluje Prešov: Jej knihu učiteľky zapálili horiacimi fakľami!
Zdroj: Dnes24.sk

Krst ohňom totiž oficiálne uviedol do života štvrtú knihu Andrey Rimovej v Medzilaborciach, kde autorka vyrastala. Román Dáždnik pre Tamaru pokrstili pred Múzeom moderného umenia Andyho Warhola učiteľky zo základnej školy, ktorú navštevovala sympatická spisovateľka. Okrem toho sa však netají tým, že si výrazným spôsobom zamilovala Prešov.

Naučili ju čítať a písať

Napriek tomu, že vonku boli mínusové teploty a fúkal silný vietor, krst sa vydaril a Dáždnik pre Tamaru na niekoľko sekúnd pohltili divoké plamene. Kniha však ostala nepoškodená. Oheň je posledný zo štyroch živlov, ktoré autorka využila na krst svojej novinky. Predchádzajúce romány boli uvedené do života pod morskou hladinou, i vo vzduchu.

„Pani učiteľka Anna Mihalovová ma učila na prvom stupni čítať a písať. Dala mi skvelý základ a vzbudila vo mne veľký záujem o knihy. Neskôr, na druhom stupni základnej školy, ma učila slovenčinu pani učiteľka Renáta Ondrášiková. Podporovala ma v písaní, posielala moje slohové práce a básne do súťaží. Bola som v redakčnej rade školského časopisu Studienka a pani učiteľka ma usmerňovala pri aktivitách spojených s prácou redaktorky. Tieto skvelé dámy si veľmi vážim. Preto ma potešilo, že prijali ponuku pokrstiť moju knihu. Týmto gestom som im chcela verejne poďakovať za ich záslužnú prácu a ukázať im, že to, čo mi vštepovali ako dieťaťu, sa snažím úročiť," hovorí spokojne Andrea Rimová, ktorej v priebehu dvoch rokov vyšli vo vydavateľstve Motýľ štyri knihy.

Má aj scenáristické ambície

Samotnému aktu krstu predchádzala beseda s autorkou v priestoroch Art cafe v múzeu sprevádzaná hudobnými vstupmi Michala Bycka. Úsmev na tvárach prítomných ľudí prezrádzal spokojnosť s vydarenou akciou. „Andrejka bola veľmi šikovná žiačka s originálnymi nápadmi. Prečítala som všetky knihy, ktoré napísala a v jej tvorbe vidím progres. Páčia sa mi expresívne, citovo zafarbené jazykové prostriedky, ktorými obrazne vykresľuje zložité myšlienky. Veď nakoniec, aj Dáždnik pre Tamaru symbolizuje záchranu, únik hlavnej hrdinky z aktuálnej situácie. Andrejka dokáže krásne vygradovať napätie a v správnej chvíli prekvapiť čitateľa,„ prezradila Renáta Ondrášiková. „Sme na našu žiačku veľmi hrdé a prajeme jej veľa zdravia, úspechov, nápadov a chuti do písania ďalších kníh,“ dodáva druhá krstná mama Anna Mihalovová, ktorá je rovnako vášnivou čitateľkou kníh Rimovej a jej spisovateľské aktivity sleduje od úplného začiatku.

Autorka momentálne pracuje na svojej novej knižke. V rámci besedy prezradila, že pripravovaný román ponesie prvky krimi. Samozrejme, nebude chýbať láska, lebo tá podľa slov autorky číha na každom kroku. Ostane teda verná svojskému žánru, ktorý jej fanúšik pomenoval pojmom Temná romanca. Písanie Andreu Rimovú napĺňa a netají sa scenáristickými ambíciami.

Krst knihy ohňom
1
Galéria
Krst knihy Andrey Rimovej
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM