Ľubomír Hudačko Rôzne

Špeciálny deň v centre mesta: Vo Veľkom Šariši sa stretli ľudia s veľkým srdcom

V centre Veľkého Šariša sa stretli dobrovoľníci, ako aj podporovatelia misijnej a charitatívnej činnosti na tradičnom Dni dobročinnosti. Súčasťou akcie vo bol i kultúrny program, o ktorý sa postarali členovia tamojšej folklórnej skupiny Šarišske gavalire. Do mesta dnes zavítali asi tri stovky ľudí!

„Dnešným podujatím sme sa už tretí rok zapojili do celoslovenskej iniciatívy Slovenského červeného kríža, Valentínskej kvapky krvi, no zároveň darcovstvo a dobročinnosť rozširujeme aj o ďalšie dimenzie,“ uviedla Katarína Pirohová, riaditeľka Kultúrno-informačného centra vo Veľkom Šariši a organizátorka spomínaného podujatia.

Životodarnú tekutinu odovzdali podľa jej slov počas dňa pracovníkom Národnej transfúznej služby, a to konkrétne v priestoroch knižnice vo Veľkom Šariši, desiatky ľudí. „Záujemcov bolo 40, ale napokon krv darovalo 32 ľudí, medzi nimi aj mnohí prvodarcovia,“ ozrejmila Pirohová.

Tí, ktorí z najrôznejších príčin darovať krv nemohli, mali v dnešný deň ďalšie možnosti ako podporiť dobrú vec vo Veľkom Šariši. Zakúpením medovníkového srdiečka mohli podporiť činnosť veľkošarišských rodákov – manželov Novotných pôsobiacich v Afrike, ktorí sa tam starajú o chudobné deti a chorých. Podarilo sa tak získať približne 365 eur.

Druhou možnosťou bolo poskytnutie finančnej pomoci pre Farskú charitu, ktorá už niekoľko rokov monitoruje chudobné rodiny vo Veľkom Šariši a snaží sa im pravidelne pomáhať. Peňažný výťažok z predaja 25 litrov punču na Námestí sv. Jakuba použijú spomínané rodiny na vykrytie nájomného prípadne na poplatky za energie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM