Ľubomír Hudačko Samospráva

Španielsky investor chce v Prešove zamestnať 300 ľudí: Poslanci už odklepli predaj pozemkov za 980 000 €!

Poslanci mestského zastupiteľstva v Prešove dnes schválili predaj pozemkov v Priemyselnom parku IPZ Prešov španielskemu investorovi Funderia Condals, ktorý chce v meste preinvestovať 20 miliónov eur a priamo zamestnať približne 300 ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Španielsky investor chce v Prešove zamestnať 300 ľudí: Poslanci už odklepli predaj pozemkov za 980 000 €!
Zdroj: Webnoviny.sk

Toto je podľa primátora Prešova Pavla Hagyariho len prvý krok, aby sa tu investor etabloval a je potrebné, aby prispela aj vláda.

Takmer milión eur

Mesto chce požiadať o financie na vybudovanie prípojky elektrickej energie a musí tiež prebehnúť posudzovanie vplyvu na životné prostredie. „Toto je proces asi na polroka, pevne verím, že ho zvládneme a tento investor v Prešove ostane,“ povedal Hagyari.

Ďalej dodal, že v prvotných rokovaniach o cene pozemku hovorili s investorom o 26 až 30 euro za štvorcový meter (m2), takže investor môže akceptovať cenu 28 eur, ktorú dnes schválili poslanci. Za približne 35 000 m2 pozemku teda investor zaplatí asi 980 000 eur.

Zastupiteľstvo však schválilo aj to, že mesto podľa memoranda vybuduje aj 1,5-kilometrovú prípojku elektrickej energie k pozemku pre zlievarenskú výrobu španielskeho investora. Podľa primátora chce mesto na to získať finančné prostriedky od štátu.

Tri, alebo šesť splátok

S týmto návrhom nesúhlasili pravicoví poslanci, ktorí navrhovali, aby mestský parlament schválil cenu 20 eur za m2 pôdy, ale s tým, že sa už mesto nebude zaväzovať k plneniu ďalších podmienok. Podľa poslankyne Andrey Turčanovej by si samotná firma dohodla lepšiu cenu energie aj rýchlejšiu výstavbu trafostanice ako mesto, ktoré ju má na základe verejnej súťaže dokončiť do roku 2015.

Zatiaľ nie je jasné, v koľkých splátkach investor sumu za pozemky zaplatí, to musí ešte mesto vyjednať. Podľa memoranda mesto najskôr pri cene 30 eur navrhovalo tri splátky, investor pri cene 26 eur šesť splátok. Keďže poslanci schválili 28 eur, bude nasledovať ďalšie vyjednávanie.

Spoločnosť Funderia Condals by v priemyselnom parku neďaleko Prešova chcela otvoriť zlievareň a investovať približne 20 miliónov eur. Investícia je podľa primátora mesta Prešov výhodná aj preto, že firma by v Prešove pôsobila dlhodobo, keďže ide o fabriku, ktorú je ťažké len tak presťahovať na iné miesto. Spoločnosť má záujem o investíciu v Prešove a na Slovensku najmä preto, že tu spolupracuje a svoje produkty poskytuje mnohým automobilkám.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM