Ľubomír Hudačko Rôzne

Španieli chcú zamestnávať, ľudia sú proti... Investor už zvažuje odchod!

Zlievareň v Záborskom, ktorá by priniesla prácu nezamestnaným čelí vlne odporu. Občania sa boja, že to môže mať negatívny vplyv na životné prostredie. Španielski investori preto zvažujú, že od zámeru upustia a pôjdu inam.

Ilustračný obrázok k článku Španieli chcú zamestnávať, ľudia sú proti... Investor už zvažuje odchod!
Zdroj: Webnoviny.sk

Španielsky investor Funderia Condals, ktorý chcel v prešovskom priemyselnom parku IPZ Záborské postaviť zlievareň, zvažuje presunutie svojho zámeru inam. Obyvatelia mesta Prešov a okolitých obcí totiž začali podpisovať petíciu proti zlievarni v IPZ.

Je to pre nich nepochopiteľné

Na pôde prešovského mestského úradu sa na zasadnutí Komisie pre územný plán, výstavbu, dopravu a životné prostredie pri mestskom zastupiteľstve v Prešove stretli iniciátori petície, zástupcovia z obcí Dulová Ves a Záborské aj investor. „Musím povedať, že sme už do toho investovali okolo 200 000 eur a stále sme na začiatku. V Španielsku by ktorákoľvek radnica uvítala, keby sme oznámili zámer postaviť tam svoju zlievareň i s tým, že by sme do toho započítali všetky vplyvy našej výroby na životné prostredie. Z tohto dôvodu je pre nás nepochopiteľné, že táto oblasť, ktorá je chudobnejšia ako západ a je tu vysoká nezamestnanosť, robí také prekážky pri realizácii projektu,“ povedal na zasadnutí komisie riaditeľ spoločnosti Funderia Condals Josep Maria Noguera. Podľa neho je momentálne investícia pozastavená, aj s jej podporou z ministerstva hospodárstva, taktiež je pozastavený výber zamestnancov, s ktorým tiež začali.

Projekt je v súčasnosti pozastavený práve pre posudzovanie vplyvu na životné prostredie. Starosta obce Dulová Ves Ján Seman, ktorá je neďaleko Prešova, uviedol, že určite nechce brániť investícií, no zároveň sa bojí, že by bol vplyv na životné prostredie veľmi zlý, preto to chce nechať preveriť všetkými orgánmi, napríklad hygienou či odborom starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Prešove.

Zvažujú odchod z mesta

Aj napriek tomu, že komisia rokovala niekoľko hodín, žiadne uznesenie nebolo schválené. Zo strany investora dokonca padol návrh, či by bol odpor rovnaký, ak by presunuli výrobu na iné parcely v priemyselnom parku, ďalej od obytnej zóny. Na to nikto z petičného výboru ani z členov komisie nevedel odpovedať, tak ako nevedeli reagovať na to, či by to naozaj z priestorového hľadiska bolo možné.

Poslanec a člen komisie Richard Drutarovský navrhol, aby schválili uznesenie, že primátor i zastupiteľstvo majú byť nápomocní pri zorganizovaní verejného zhromaždenia, kde by investor Prešovčanom i ľuďom z okolia vysvetlil, o akú investíciu ide a aké by mala následky na život v meste a okolí. Podľa Noguera však aj v Španielsku ich zlievareň sídli len niekoľko desiatok metrov od obytných domov a ľuďom to nevadí. Keďže je však v Prešove takýto odpor voči ich projektu, zvažuje odchod z mesta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM