Ľubomír Hudačko Rôzne

Solivar, Šalgovík, Nižná Šebastová: Profesionálny vojak pre mestské časti vymyslel erby!

Mestské časti Prešova by mohli mať nové erby. Niektorí poslanci mestského parlamentu chcú vrátiť aspoň trocha z ich histórie. Ide o mestské časti Solivar, Šalgovík a Nižná Šebastová, ktoré boli pôvodne ako obce pričlenené k mestu.

Ilustračný obrázok k článku Solivar, Šalgovík, Nižná Šebastová: Profesionálny vojak pre mestské časti vymyslel erby!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Návrhy pripravil profesionálny vojak Marcel Bodnár, ktorý sa venuje a heraldike a v minulosti už vytvoril niekoľko erbov. Nové erby však musí schváliť Heraldická komisia pri Ministerstve vnútra SR.

Na základe starých pečatí

„Navrhol som erby pre tri mestské časti – Nižnú Šebastovú, Šalgovík a Solivar. Navrhol som ich na základe starých historických pečatí. Solivarská pečať pochádza z druhej polovice 19. storočia a nachádza sa na nej kostol, čerieslo a snop. Nižná Šebastová, kedysi mestečko, malo tiež vlastnú pečať, na ktorej je mužská postava držiaca kríž. Pečať Šalgovíka obsahuje veľmi typický symbol – prekríženú kosu s hrabľami,“ popisuje nové erby mestských častí Bodnár.

Dodal, že pripravuje erby aj pre ďalšie časti mesta, ako sú staré mesto, Soľná Baňa či Šváby, no najskôr by chcel, aby schvaľovacím procesom prešli prvé tri návrhy. Ako uviedol jeden z mestských poslancov Peter Krajňák, erby by mali vrátiť najmä pôvodným obyvateľom týchto častí identitu a kus tradície týchto miest.

Možnosť majú aj občania

Mohli by sa používať napríklad pri kultúrnych podujatiach. K návrhom erbov sa môžu vyjadriť aj občania mesta. Poslanci totiž zriadili emailovú adresu presovskeerby@centrum.sk, kde najbližšie tri týždne budú prijímať návrhy či kritiku. Návrh erbov už podľa Krajňáka prešiel kultúrnou komisiou pri mestskom zastupiteľstve, ktorá primátorovi Pavlovi Hagyarimu odporučila, aby erby poslal na schválenie heraldickej komisii. „Ak budú schválené, mestský parlament by mal pristúpiť k zmene štatútu mesta i k zmene všeobecne záväzného nariadenia o symboloch a mestských insígniách,“ uviedol Krajňák.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM